Ministerul rus de Externe i-a declarat pe secretarii 1 și 2 ai Ambasadei SUA persona non grata

Ministerul rus de Externe i-a declarat pe secretarii 1 și 2 ai Ambasadei SUA persona non grata

Ministerul rus de Externe precizează că „activitatea ilegală a misiunii diplomatice americane este inacceptabilă și va fi suprimată cu hotărâre”.

Clădirea Ministerului de Externe al Rusiei. Foto: Shutterstock

Ambasadorul SUA la Moscova Lynn Tracy a fost chemat la Ministerul de Externe al Rusiei (MER), unde i s-a înmânat o notă despre incompatibilitatea acțiunilor primului și celui de-al doilea secretar al ambasadei, cu statutul diplomatic. Ei au fost declarați persona non grata și trebuie să părăsească Federația Rusă în termen de șapte zile, a declarat serviciul diplomatic rus.

Șeful misiunii diplomatice americane la Moscova, Lynn Tracy, a asista la un demers dur prin prezentarea unei note oficiale privind incompatibilitatea cu statutul diplomatic a acțiunilor primului secretar al Ambasadei SUA, Jeffrey Sillin, și celui de-al doilea secretar al Ambasadei, David Bernstein”, au spus reprezentanții MER. „Persoanele indicate au desfășurat activități ilegale în timp ce țineau legătura cu cetățeanul rus Robert Shonov, acuzat de „cooperare confidențială” cu un stat străin”.

Ambasadorul SUA a fost informat că Jeffrey Sillin și David Bernstein trebuie să părăsească teritoriul Rusiei în termen de șapte zile, având statutul de „persona non grata”, a menționat Ministerul de Externe al Rusiei, amintind că lui Shonov i-au fost încredințate sarcini pentru compensații financiare, al căror scop era acela de a prejudicia securitatea națională a Rusiei.

Ministerul a subliniat că activitățile ilegale ale misiunii diplomatice americane, inclusiv amestecul în afacerile interne ale Federației Ruse, „sunt inacceptabile și vor fi suprimate cu hotărâre”. „Partea rusă se așteaptă ca Washingtonul să tragă concluziile corecte și să se abțină de la noi pași ce duc spre confruntare”, a concluzionat Ministerul de Externe.

Anterior, FSB-ul rus a distribuit o înregistrare video a unui interogatoriu al unui fost angajat al Consulatului General al SUA la Vladivostok, Robert Shonov, unde acesta își recunoaște vinovăția în colectarea de date contra cost, privind desfășurarea operațiunii militare speciale, la instrucțiunile diplomaților de la departamentul politic al Ambasadei Americane - Sillin și Bernstein. Shonov a fost acuzat de colaborare în mod confidențial cu un stat străin (articolul 275.1 din Codul penal al Federației Ruse).

FSB a trimis citații la Ambasada SUA pentru a-i interoga pe diplomații care au lucrat cu Shonov.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat