Ministerul Sănătăţii: Consilierul onorific Ştefan Voinea avea dreptul să acceseze baza de date a RENV

Ministerul Sănătăţii: Consilierul onorific Ştefan Voinea avea dreptul să acceseze baza de date a RENV

Consilierul onorific Ştefan Voinea avea dreptul să acceseze baza de date Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) fără nicio formalitate suplimentară, informaţiile accesibile Ministerului Sănătăţii nu sunt secretizate, iar procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetăţean de a avea acces la informaţiile publice, a precizat vineri Ministerul Sănătăţii.

Precizarea a fost făcută după ce Guvernul a anunţat că a fost sesizat Ministerul Public "in rem" privind accesul în RENV.

"Corpul de control al Prim-Ministrului a efectuat verificări cu privire la procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, demarat de Ministerul Sănătăţii. Au fost verificate în cadrul controlului activităţile specifice mai multor instituţii din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a celor aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuţii legale în privinţa gestionării Platformei naţionale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 şi a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV). Accesul Ministerului Sănătăţii în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informaţii publice, care pot fi accesate de orice persoană", a informat Ministerul Sănătăţii.

Într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii a făcut precizări "cu privire la natura informaţiilor ce au ajuns a fi cunoscute de către consilierul onorific Ştefan Voinea şi care mai apoi au fost publicate în format transparent pe pagina data.gov.ro".

"Calitatea de consilier onorific este reglementată de art. 15 din HG 144/2010, iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului. Ştefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie şi vaccinare, fiind indicat ca persoana de contact în acest sens", arată sursa citată.

Ministerul Sănătăţii a menţionat că, potrivit Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, toate informaţiile gestionate de autorităţi şi de celelalte persoane indicate la art. 2 din lege sunt informaţii publice.

"Situaţiile în care informaţiile nu sunt publice sunt expres şi limitativ prevăzute de art. 12 din Legea 544/2001 şi de Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate, precum şi de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România. Informaţiile accesibile Ministerului Sănătăţii din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepţiile prevăzute de Legea 544/2001 şi nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informaţiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speţă, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică. Orice informaţie publică poate fi accesată de către orice persoană, fără a justifica un interes", a transmis Ministerul Sănătăţii.

"Prin urmare, consilierul onorific, învestit prin actul de numire cu exerciţiul autorităţii de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară", mai susţine sursa citată.

MS menţionează că, în cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, ar fi trebuit adus la cunoştinţa oricărei persoane ce se afla în situaţia de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date şi, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, ar fi necesitat obţinerea unui certificat ORNISS în prealabil.

"Atribuţiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit şi nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziţie. Procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetăţean de a avea acces la informaţiile publice, fără a justifica un interes. Ministerul Sănătăţii a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidenţial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic şi care puteau fi considerate publice", a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Corpul de control al prim-ministrului a sesizat Ministerul Public "in rem" privind accesul în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) , ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuţii legale în privinţa gestionării platformei de vaccinare.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Omul finanțelor OMV, vizită intempestivă la București

2 ULTIMA ORĂ DIICOT a extins urmărirea penală în cazul fraților Tate / Care sunt noile acuzații

3 Americanii trimit în Ucraina varianta „rachetă” a tancului Abrams

4 VIDEO Ciudatul caz al femeii care și-a văzut soțul mort în 2014 într-o reclamă recentă

5 Această imagine este reală...