Ministerul Sănătății: Remunerația medicilor pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%

Ministerul Sănătății: Remunerația medicilor pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%

Remunerația medicilor pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%, de la 1 octombrie, odată cu intrarea în vigoare a OUG 20/2016, plata majorată pentru aceste gărzi urmând a fi primită începând cu 15 noiembrie, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Conform sursei citate, plata gărzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august 2016.

Potrivit MS, garda unui medic primar, gradația 5, va fi în zilele lucrătoare, între 781 de lei și 1.094 de lei, sume brute, în zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, venitul din gardă ajungând la 1.667 de lei brut. Un medic specialist, gradația 5, va primi pentru o gardă efectuată în cursul săptămânii între 614 lei și 860 de lei, sume brute, pentru gărzile din weekend și din zilele declarate sărbători legale același medic urmând a încasa 1.310 lei brut.

''Și în cazul medicilor rezidenți care efectuează gărzi în condițiile legii, acestea vor fi plătite cu sume între 435 de lei brut și 1.147 de lei brut, în funcție de anul de rezidențiat și de sporul aplicat (25% sau 75% în cursul săptămânii și 100% pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale)'', se mai arată în comunicatul menționat.

De asemenea, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, gărzile fiind considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate. Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporțional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajați.

Ca element de notate arată MS, așa numita ''gardă obligatorie'' va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat. În plus, medicii care au obținut titlul de doctor în științe medicale începând cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.

''Fondurile pentru plata gărzilor vor fi puse la dispoziția spitalelor în mod distinct de către Casele județene de asigurări de sănătate și a municipiului București, conform OUG 43/2016'', precizează MS.

AGERPRES/(A — autor: Sebastian Olaru, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

3 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei

4 Rușii fug înspăimântați după ce contraofensiva Ucrainei a obținut un avans uriaș în doar patru ore

5 VIDEO Rusia, dovada dezastrului! / Tancurile T-90S destinate exportului au fost trimise pe frontul din Ucraina