Miniştrii de interne din UE dezbat propunerea privind protecţia temporară pentru refugiaţii ucraineni

Miniştrii de interne din UE dezbat propunerea privind protecţia temporară pentru refugiaţii ucraineni

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se întrunesc joi, la Bruxelles, pentru a-şi da acordul politic asupra propunerii Comisiei Europene de acordare a protecţiei temporare pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina, inclusiv un permis de şedere şi acces la piaţa forţei de muncă şi la beneficii sociale, informează DPA.

''Europa este alături de cei aflaţi în nevoie de protecţie. Toţi cei care fug de bombele lui Putin sunt bineveniţi în Europa. Le vom oferi protecţie celor aflaţi în căutare de adăpost şi îi vom ajuta pe cei care caută un drum sigur către casă'', a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Propunerea a fost anunţată prima dată de către comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson într-o reuniune de urgenţă a miniştrilor de interne din UE desfăşurată duminică, la trei zile după ce forţele ruse au început agresiunea militară contra Ucrainei.

Această propunere reprezintă activarea directivei privind protecţia temporară, care vizează sosirile masive de persoane deplasate în UE, şi care va oferi acelaşi nivel de protecţie în toate statele membre ale blocului comunitar. Dreptul de azil va fi păstrat.

Conform propunerii Comisiei, cetăţenii ucraineni şi persoanele rezidente în Ucraina, precum şi membrii familiilor lor, strămutaţi din cauza conflictului vor fi eligibili pentru protecţie în Uniunea Europeană. Cetăţenii non-ucraineni şi apatrizii rezidenţi legali în Ucraina care nu pot reveni în ţara sau în regiunea de origine, precum solicitanţii de azil sau beneficiarii de protecţie internaţională şi membrii familiilor lor vor primi de asemenea protecţie în Uniunea Europeană.

Celelalte persoane care se află în Ucraina pentru scurtă şedere şi care pot reveni în siguranţă în ţările de origine nu sunt vizate de această protecţie temporară în UE. Totuşi, lor trebuie să li se permită acces în UE pentru tranzit către ţările lor de origine.

Protecţia va fi valabilă timp de un an, dar poate fi prelungită cu doi ani în funcţie de o decizie din partea statelor UE.

Directiva privind protecţia temporară a fost concepută în mod special pentru a acorda protecţie imediată persoanelor în nevoie şi elaborată după destrămarea fostei Iugoslavii, dar nu a fost utilizată niciodată până acum.

De la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina, peste 870.000 de ucraineni au ajuns în state vecine membre ale UE. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990