Miniştrii europeni de externe au ajuns la un acord pentru instituirea de sancţiuni împotriva unor oficiali din Belarus

Miniştrii europeni de externe au ajuns la un acord pentru instituirea de sancţiuni împotriva unor oficiali din Belarus

Miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord politic cu privire la instituirea de sancţiuni împotriva a circa 20 de oficiali apropiaţi preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, a anunţat la Berlin şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit agenţiilor DPA şi EFE.

Măsurile vor viza persoane de la ''nivel politic înalt'' implicate în fraudarea alegerilor din 9 august şi în reprimarea protestelor care au urmat acestui scrutin în care preşedintele Lukaşenko a obţinut 80% din voturi, potrivit datelor oficiale.

Borrell a mai spus că deocamdată nu poate preciza numărul persoanelor sancţionate sau identitatea lor, întrucât ''statele membre încă prezintă nume'', aşadar lista ar putea creşte în zilele următoare.

El a apreciat pozitiv o ofertă de mediere anunţată tot vineri de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi a reafirmat că ''rămâne deschisă'' calea dialogului.

''Dacă Lukaşenko sporeşte presiunea asupra opoziţiei şi manifestaţiilor paşnice, noi va trebui să creştem presiunea asupra lui'', a spus la rândul său ministrul german de externe, Heiko Maas, gazda reuniunii informale a miniştrilor europeni de externe.

Anterior, preşedintele Lukaşenko a avertizat că va decide măsuri de retorsiune în cazul impunerii unor sancţiuni împotriva ţării sale.

Criza politică din Belarus a fost tema prioritară a reuniunii din capitala germană, alături de tensiunile în creştere între Grecia şi Turcia în zona Mediteranei Orientale. Despre acestea Josep Borrell a menţionat nemulţumirea Uniunii Europene faţă de acţiunile Turciei, adăugând că sunt în analiză ''măsuri restrictive'' faţă de Ankara ce s-ar putea concretiza la summitul UE din septembrie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul Halep ia turnuri dramatice. Verdict schimbat când s-a aflat identitatea jucătoarei, scriu americanii

2 Sports Illustrated publică o informație care dinamitează cazul Halep

3 VIDEO Dramoletă PSD / Amanta lui Buzatu a început să țipe și i s-a făcut rău în timpul flagrantului, când a fost dată jos din mașină de mascați

4 Ultima știre despre fata cea mare a lui Gabi Balint este că a renunțat la sutien...

5 VIDEO Controverse după ce tânăra generație a aflat că Aguilera a concurat la Cerbul de Aur și a plecat acasă învinsă de Narcisa Suciu