Ministrul Apărării de la Londra demisionează. Cine îl va înlocui

Ministrul Apărării de la Londra demisionează. Cine îl va înlocui

Grant Shapps s-a angajat să „continue sprijinul acordat de Marea Britanie Ucrainei" din momentul în care va prelua funcția de secretar al apărării de la Ben Wallace.

Ben Wallace FOTO EPA EFE

Acesta este a cincea numire ca ministru a lui Shapps în mai puțin de un an, incluzând funcțiile de secretar pentru energie, secretar pentru transporturi și, pentru scurt timp, secretar de stat pentru afaceri interne.

Ben Wallace se retrage din funcția de deputat la următoarele alegeri, după patru ani ca secretar al apărării. Într-o declarație, Shapps s-a declarat „onorat" să preia această funcție și a adus un omagiu „contribuției enorme pe care Wallace a avut-o în ultimii patru ani la apărarea Regatului Unit și la securitatea globală".

„Aștept cu nerăbdare să lucrez cu bărbații și femeile curajoase din forțele noastre armate care apără securitatea națiunii noastre", a adăugat el.

Shapps a vizitat Ucraina săptămâna trecută , în rolul său anterior de secretar de stat pentru energie, pentru a sublinia rolul guvernului britanic în garantarea aprovizionării cu uraniu îmbogățit a centralelor nucleare din această țară.

Wallace, care a ocupat funcția de secretar al apărării în timpul ultimilor trei prim-miniștri, a declarat că se retrage „pentru a investi în părțile vieții pe care le-am neglijat și pentru a explora noi oportunități".

În declarația sa de demisie, Wallace a declarat că cariera sa militară și politică a avut un „cost personal pentru mine și familia mea". Wallace este unul dintre cei mai longevivi miniștri din guvernul britanic.

În calitate de ministru al apărării, el a supravegheat evacuarea personalului militar din Afganistan, precum și contribuția militară a Regatului Unit la războiul din Ucraina. De asemenea, el a cerut o creștere a finanțării pentru forțele armate, susținând că armata britanică a fost „golită de conținut" de-a lungul ultimilor 30 de ani.

Noul ministru al Apărării, fără experiență militară

Ministrul pentru Familie, Claire Coutinho, l-a înlocuit pe Shapps în funcția de secretar pentru securitate energetică. Personalități din domeniul apărării, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au avut o reacție mixtă la numirea lui Grant Shapps.

Grant Shapps FOTO EPA EFE

Grant Shapps FOTO EPA EFE

În timp ce unii deplâng lipsa sa de experiență militară în comparație cu predecesorul său Ben Wallace, care a servit în Gărzile Scoțiene, alții spun că Shapps ar putea avea unele avantaje de partea sa. Activitatea sa anterioară în cadrul departamentului pentru transporturi îi va fi dat o idee despre logistică, un factor cheie în susținerea oricărei operațiuni militare.

De asemenea, acest lucru l-ar putea ajuta să rezolve problema spinoasă a achizițiilor în domeniul apărării, care a fost afectată de întârzieri, eșecuri și cheltuieli excesive. Dar nu există nicio îndoială că Wallace va fi regretat de mulți militari pentru că a insistat neobosit pentru mai multe resurse.

Poziția sa avangardistă față de Ucraina a făcut adesea ca Marea Britanie să fie printre primii care au oferit armament mai letal, cum ar fi rachete cu rază lungă de acțiune și tancuri de luptă principale, ceea ce i-a adus puțini prieteni la Casa Albă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat