Ministrul Apărării: Dronele găsite în Deltă au fost lovite de apărarea ucraineană și nu vizau teritoriul României

Ministrul Apărării: Dronele găsite în Deltă au fost lovite de apărarea ucraineană și nu vizau teritoriul României

Raportul privind dronele căzute în Deltă arată că acestea au fost lovite de apărarea antiaeriană ucraineană și că nu au vizat teritoriul României. Raportul a fost finalizat și înaintat Parchetului General, potrivit ministrului Apărării, Angel Tîlvăr.

Atac cu drone la granita Romaniei FOTO Twitter

"La acest moment, expertizele tehnice cu privire la fragmentele ridicate din cele două locaţii sunt finalizate, iar raportul a fost înaintat Parchetului General, pentru instrumentarea dosarului deschis, conform procedurilor", a menționat, miercuri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în Parlament, la Ora Guvernului.

Ministrul Angel Tîlvăr a afirmat că informaţiile din dosar "duc la concluzia că dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei în atacuri asupra portului Izmail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală a spaţiului aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României".

"Nu am sesizat intenţii în niciuna din aceste situaţii, teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală", subliniază acesta.

De altfel, ministrul Apărării susține că dronele nu au putut fi observate de sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie "din motive obiective", legate de înălţimea mică la care aparatele zburau, de mişcarea lor necontrolată şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei, potrivit Agerpres.

Aceste limitări "sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta", spune Angel Tîlvăr.

Ministrul a reamintit că impactul dronelor a fost fără explozie, acestea nefiind dotate cu echipamente de luptă active, și că nu au existat paugube materiale sau victime.

Reamintim că fragmente de la două drone au fost găsite în comuna tulceană Plauru, comuna Ceatalchoi, lângă granița cu Ucraina, la jumătatea lunii septembrie. O a treia dronă a fost găsită între localitățile Nufăru și Victoria din Delta Dunării, potrivit unui comunicat Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Forțe suplimentare de supraveghere aeriană în Delta Dunării

Ministrul Angel Tîlvăr a anunțat că au fost suplimentate sistemele de supraveghere aeriană în Delta Dunării, în apropierea porturilor ucrainene atacate de forţele ruse.

Angel Tîlvăr FOTO Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Angel Tîlvăr FOTO Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

"Au fost suplimentate forţele şi mijloacele destinate executării serviciilor de luptă în Armata României, pentru creşterea capacităţii de supraveghere, observaţie şi intervenţie cu forţe şi mijloace specializate în spaţiul terestru, aerian, maritim, cibernetic, respectiv în domeniul electromagnetic şi informaţional în aceste zone aflate în proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. Fără a putea intra în foarte multe detalii, vă pot spune că au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene şi electronice în raionul fluvial aferent braţului Chilia şi raioanelor Sulina şi Sfântu Gheorghe cu senzori specifici şi a fost întărită cooperarea cu Garda de Coastă", subliniază ministrul.

În contextul descoperirii fragmentelor de dronă pe malul Dunării, ministrul afirmă că sunt în pregătire "măsuri de securizare a căilor de comunicaţii marine, pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine (...) aflate în derivă în bazinul Mării Negre, în cadrul efortului comun al statelor NATO cu statut de riveran şi al Statelor Unite".

"Am crescut supravegherea traficului în zona platformelor de foraj marin şi în raionul Sulina-Sfântu Gheorghe, cercetarea navală pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine în derivă", completează acesta.

De altfel, ministrul a amintit că securitatea la Marea Neagră este una din temele şedinţei CSAT de joi.

"În relaţia cu aliaţii noştri, care au dislocat efective importante în ţara noastră, avem în vedere revizuirea şi adaptarea măsurilor de asigurare a sprijinului de tip naţiune-gazdă, conform prevederilor planurilor aliate şi a solicitărilor partenerilor, în acord cu nivelul prezenţei aliate pe teritoriul naţional, precum şi coordonarea şi monitorizarea transporturilor rutiere, aeriene şi feroviare aparţinând armatelor statelor aliate şi partenere. După cum ştiţi, mâine este planificată o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în care vor fi discutate şi alte măsuri", a spus Angel Tîlvăr.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...