Ministrul apărării israelian, favorabil achiziţionării de către Israel a unei a treia escadrile de F-35 din SUA

Ministrul apărării israelian, favorabil achiziţionării de către Israel a unei a treia escadrile de F-35 din SUA

Ministrul apărării israelian, Benny Gantz, şi-a exprimat luni dorinţa ca Israelul să achiziţioneze o a treia escadrilă de avioane stealth de ultimă generaţie F-35 din SUA, exprimându-şi de asemenea speranţa că acest contract va fi încheiat înainte de încheierea mandatului preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, la 20 ianuarie, informează luni Reuters.

Israelul poartă de ceva timp discuţii cu Washingtonul cu privire la modalităţile ce i-ar permite să-şi menţină avantajul militar în regiune, după ce administraţia Trump a aprobat anul trecut o posibilă vânzare de aparate F-35 către Emiratele Arabe Unite. Înainte de aceasta, respectivele avioane erau disponibile în regiune doar pentru Israel.

"Fără îndoială, avem nevoie să extindem reţeaua de aparate F-35. În prezent avem două escadrile. Consider că putem extinde această reţea. Aceasta le-am cerut eu americanilor", a declarat Gantz pentru Ynet TV. "Aş cumpăra o altă escadrilă de aparate F-35 şi apoi aş examina ce este de făcut pentru a menţine echilibrul: să continuăm să extindem achiziţiile de F-35, să optăm pentru F-15?", a adăugat el.

Gantz nu a precizat numărul de avioane F-35 pentru noua escadrilă, însă oficiali israelieni au declarat că cele două escadrile deja comandate de Israel includ 50 de aparate.

Coaliţia de guvernare dintre Gantz şi premierul Benjamin Netanyahu s-a destrămat luna trecută şi noi alegeri vor fi organizate pe 23 martie. Ambii îşi menţin funcţiile până când un nou guvern va fi format după alegeri.

Întrebat dacă Israelul ar putea finaliza contractul pentru achiziţia de F-35 cu SUA înainte ca Donald Trump să-şi încheie mandatul, Gantz şi-a exprimat speranţa că acest lucru va fi posibil. "Cred că bugetul apărării are nevoie să fie gestionat în mod corespunzător, să fie protejat. Este un fel de poliţă de asigurare activă", a spus el.

Aparatele F-35 sunt produse de Lockheed Martin Corp, iar F-15 de Boeing Co. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...