Ministrul Apărării spune că cele 100.000 de combinezoane de protecţie vor ajunge la toate spitalele din ţară

Ministrul Apărării spune că cele 100.000 de combinezoane de protecţie vor ajunge la toate spitalele din ţară

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat sâmbătă că cele 100.000 de combinezoane de protecţie aduse cu o aeronavă pe Aeroportul Otopeni vor fi distribuite către toate spitalele din ţară, în special la cele care sunt în linia întâi în procesul de combatere a virusului Covid-19.

"Pentru România, în primul rând, înseamnă încă 100.000 de costume de protecţie, care dau siguranţă şi sporesc încrederea personalului medical că pot să lucreze în condiţii cât se poate de protejate, astfel încât să salveze cât mai multe vieţi. (...) Aceste materiale vor ajunge la toate spitalele din ţară, în special la cele care sunt în linia întâi în procesul de combatere a virusului Covid-19", a spus ministrul Apărării, prezent pe aeroport la aterizarea aeronavei.

Nicolae Ciucă a explicat că acest transport a fost efectuat în cadrul unui program al NATO, iar această capabilitate a mai folosită în trecut şi pentru transportul răniţilor de la Colectiv.

"Pentru Ministerul Apărării Naţionale, ceea ce vedeţi înapoia mea, această capabilitate de transport aerian pe distanţe mari cu avionul C-17, reprezintă punerea în valoare a relaţiilor de cooperare pe care le avem cu celelalte ţări din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Aici este vorba despre o capabilitate construită prin contribuţia a 12 naţiuni aliate şi partenere, fiecare având un număr de ore de zbor foarte bine stabilit. Am avut această idee, să îi spunem aşa, prin care să ne folosim de această capabilitate pe resursa noastră, este resursă naţională, renunţând la o parte dintre orele de zbor, pe care le aveam destinate să facem afluirea şi defluirea militarilor români în teatrul de operaţii şi, iată, se pare că este cât se poate de eficientă. Doresc să menţionez că această capabilitate am folosit-o şi în 2015, la nefericitul eveniment de la Colectiv. Ca atare, este o experienţă pe care ţara noastră a maturat-o. Deja sunt alte naţiuni care urmează acest model şi asta înseamnă, până la urmă, puterea de echipă, punerea laolaltă a capabilităţilor şi dovedirea eficienţei în situaţii critice", a declarat Nicolae Ciucă.

O aeronavă C-17 Globemaster III a aterizat, sâmbătă dimineaţa, pe Aeroportul Otopeni, cu 45 tone materiale medicale din Coreea de Sud.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale