Ministrul Aurescu şi omologul său israelian au discutat despre o reuniune comună a celor două Guverne

Ministrul Aurescu şi omologul său israelian au discutat despre o reuniune comună a celor două Guverne

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o convorbire telefonică cu omologul său israelian, Gabriel Ashkenazi, cu care a discutat despre Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, dar şi despre planificarea anul viitor a unei noi reuniuni comune a celor două Guverne.

"Cei doi înalţi oficiali au agreat necesitatea planificării, de preferinţă în prima parte a anului viitor, a celei de-a treiacreuniuni comune a celor două Guverne", arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, cei doi miniştri au salutat stadiul "excelent" al relaţiilor româno-israeliene, "bazate pe o bogată relaţie cu valenţe strategice", consolidată pe parcursul celor peste şapte decenii de relaţii diplomatice neîntrerupte, şi au exprimat aprecierea deosebită pentru comunitatea de origine românească din Israel.

Ministrul român a reiterat totodată sprijinul constant al României pentru consolidarea relaţiei şi dialogului UE-Israel, inclusiv cu privire la Procesul de Pace din Orientul Mijlociu.

De asemenea, cei doi înalţi oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la stadiul combaterii pandemiei de COVID-19, ministrul israelian transmiţând felicitări pentru modul în care Guvernul român a gestionat criza, precizează MAE. În context, a menţionat importanţa reluării zborurilor directe între cele două state atunci când condiţiile o vor permite.

"Discuţia a prilejuit, totodată, un schimb de opinii cu privire la subiectele de interes comun din regiune, cu accent pe stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu şi al dinamicii aspectelor de securitate. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea României pentru o soluţie durabilă generată de Procesul de Pace, fundamentată pe soluţia celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, aceasta fiind singura opţiune viabilă care răspunde aspiraţiilor ambelor părţi. A arătat că România s-a pronunţat în mod constant, inclusiv la nivel UE, în favoarea evitării actelor unilaterale şi pentru angajarea ambelor părţi într-un dialog constructiv cu reluarea negocierilor directe între cele două părţi implicate, în vederea identificării unei soluţii durabile", mai subliniază MAE.

Conform comunicatului, "ministrul israelian de Externe a exprimat apreciere pentru poziţia echilibrată şi moderată a României pe acest dosar".

MAE mai informează că ministrul Bogdan Aurescu a adresat invitaţia omologului său de a vizita România cât mai curând, invitaţia fiind acceptată. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca turist. A pretins că se roagă la o biserică