Ministrul chinez al Apărării, dispărut din public de trei săptămâni, este anchetat privind achiziția unor echipamente

Ministrul chinez al Apărării, dispărut din public de trei săptămâni, este anchetat privind achiziția unor echipamente

Ultima apariție publică a ministrului chinez al Apărării Li Shangfu a avut loc în urmă cu trei săptămâni. Oficialul, în vârstă de 65 de ani, este cercetat de autoritățile chineze, conform unor informații furnizate de zece persoane care cunoscut subiectul, relatează Reuters.

Li Shangfu nu a mai fost văzut de trei săptămâni. FOTO Profimedia (Arhivă)

După cum au declarat trei persoane care au legături directe cu armata chineză, dar și un oficial din domeniul securității regionale, investigația care îl vizează pe ministrul chinez al Apărării vizează achiziția de echipamente militare.

Reuters nu a putut face rost de amănunte cu privire la achizițiile respective.

De asemenea, alți opt oficiali de rang înalt din cadrul unității de achiziții a armatei chineze, condusă de Li Shangfu din anul 2017 până în anul 2022, sunt cercetați, conform a două dintre persoanele aflate în contact direct cu armata.

Ancheta care îi vizează pe Li , care a fost numit ministru al apărării în martie, și pe cei opt oficiali este realizată de către influenta comisie de inspecție disciplinară a armatei, au mai spus cele două persoane.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a spus vineri presei că nu este la curent cu situația. Consiliul de Stat și Ministerul Apărării nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii, iar ministrul chinez al Apărării nu a putut fi contactat imediat.

Publicația Financial Times a raportat vineri, citând oficiali americani, că guvernul american este de părere că Shangfu face obiectul unei anchete. Totodată, Wall Street Journal a citat o o sursă care a afirmat că acesta a fost supus în urmă cu o săptămână unui interogatoriu.

Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind informațiile apărute în presă potrivit cărora oficiali americani din domeniul serviciilor de informații ar fi crezut că Shangfu este cercetat pentru corupție.

O „problemă de sănătate"

Li Shangfu a fost văzut pentru ultima dată marți, 29 august, la Beijing, ținând un discurs la un forum de securitate cu națiunile africane. La începutul lunii septembrie, el a efectuat vizite în Rusia și Belarus.

Investigația a fost demarată la scurt timp după ce acesta a revenit din deplasare, potrivit unei persoane aflate în contact direct cu armata și a doi oficiali străini din domeniul securității.

Ministerul Apărării a anulat duminică, 3 septembrie, vizita lui Shangfu în Vietnam, destinată unei întruniri anuale în domeniul apărării între cele două țări, programată pentru 7-8 septembrie, conform unui oficial vietnamez.

Beijingul a transmis oficialilor din Hanoi că ministrul chinez al Apărării avea o „problemă de sănătate" în momentul în care a fost anunțat faptul că nu mai poate ajunge la eveniment, au declarat doi oficiali vietnamezi.

Absența lui Li de la acea reuniune și de la discuțiile cu un înalt oficial militar singaporez în China, în aceeași săptămână, a dat naștere unor întrebări în rândul diplomaților din regiune cu privire la locul unde se află acesta.

Amintim faptul că în luna iulie ministrul chinez de Externe Qin Gang, care nu a mai fost văzut public, a fost destituit din funcţie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat