Ministrul chinez de Externe: „China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a promova o democraţie reală”

Ministrul chinez de Externe: „China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a promova o democraţie reală”

„China este dispusă să colaboreze cu Rusia şi cu comunitatea globală pentru a promova o democraţie reală bazată pe condiţiile proprii ale naţiunilor”, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi la un summit China-Rusia al unui think tank, la care a participat şi Serghei Lavrov.

Wang a spus că „monopolizarea” definiţiei democraţiei şi a drepturilor omului pentru a influenţa alte naţiuni este o tactică „sortită eşecului”, într-un atac voalat la adresa Statelor Unite, potrivit Mediafax.

Fără a face referire la campania militară în curs de desfăşurare a lui Putin, Wang a declarat că China şi Rusia ar trebui „să continue să aducă contribuţii importante” la guvernanţa globală în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU.

Securitatea globală şi regională nu ar trebui să fie realizată prin „consolidarea grupurilor militare” şi „fragmentarea lanţurilor de aprovizionare”, a adăugat el, într-o referire aparentă atât la extinderea spre est a NATO, cât şi la sancţiunile impuse de Occident Rusiei.

„China şi Rusia ar trebui să continue să îşi dea mâna cu ţările iubitoare de pace din lume pentru a proteja ordinea globală cu ONU în centrul său şi bazată pe legile internaţionale”, a adăugat Wang.

De la începutul invaziei, Beijingul a încercat să se prezinte ca fiind neutru, emitând declaraţii de susţinere a suveranităţii Ucrainei şi exprimându-şi îngrijorarea cu privire la victimele civile. În paralel, China îl susţinea pe preşedintele Vladimir Putin la ONU şi învinuia SUA că a provocat războiul prin încurajarea extinderii NATO.

Cu toate acestea, preşedintele Xi Jinping a declarat o prietenie „fără limite” cu Putin în ajunul invaziei şi nu a vorbit cu liderul ucrainean Zelenski de când a început războiul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro