Ministrul de Externe al Belarusului a murit subit la vârsta de 64 de ani

Ministrul de Externe al Belarusului a murit subit la vârsta de 64 de ani

Ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a murit la vârsta de 64 de ani, a anunţat sâmbătă agenţia de presă publică Belta, fără alte amănunte.

Vladimir Makei a murit la vârsta de 64 de ani. FOTO Profimedia

Ministrul de Externe Vladimir Makei a murit subit”, a transmis Belta, potrivit agențiilor internaționale de presă.

Vestea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Belarusului.

Un apropiat al dictatorului Belarusului, Aleksandr Lukașenko, Makei a preluat conducerea diplomației belaruse în 2012. Ultima sa deplasare în calitate de ministru a avut loc la Erevan, capitala Armeniei, cu ocazia unei reuniuni a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară formată din câteva foste republici sovietice. Makei ar fi trebuit să aibă luni o întrevedere cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Suntem șocați de informațiile privind moartea șefului Ministerului de Externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei. Condoleanțele oficiale vor fi publicate în curând", se arată într-o postare publicată pe Telegram de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Înainte de alegerile prezidențiale și de protestele antiguvernamentale din Belarus din vara 2020, Makei a inițiat o serie de eforturi în vederea îmbunătățirii relațiilor între țara sa și Occident. În același interval de timp a criticat Rusia.

Totuși, Makei și-a schimbat atitudinea pe fondul protestelor, susținând că mișcarea de contestare a regimului Lukașenko ar fi inspirată de agenți din Occident.

Vladimir Makei a servit în cadrul armatei sovietice, apoi în cea a Belarusului după destrămarea URSS. S-a retras din armată în 1993, cu gradul de colonel. A studiat apoi la Academia Diplomatică Austriacă și s-a angajat la Ministerul de Externe al Belarusului, unde a condus mai multe departamente. Înainte de prelua postul de ministru de Externe, a lucrat pentru Lukașenko în calitate de consilier personal, între 2000 și 2008, și de șef de cabinet, între 2008 și 2012.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă