Ministrul de externe al Poloniei: Europa 'nu este pe deplin unită' fără ţările din Balcanii de Vest

Ministrul de externe al Poloniei: Europa 'nu este pe deplin unită' fără ţările din Balcanii de Vest

Europa nu poate fi considerată ca fiind pe deplin unită fără ţările din Balcanii de Vest, a declarat ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz în timpul ceremoniei de deschidere a Summitului UE-Balcanii de Vest, joi, la Poznan, informează dpa.

"Printr-o cooperare mai strânsă cu ţările din Balcanii de Vest dorim în primul rând să întărim stabilitatea şi dezvoltarea regiunii", a declarat oficialul polonez, potrivit agenţiei de presă PAP. "Suntem convinşi că includerea acestor ţări în principalul curent al integrării europene va fi fructuoasă pentru întreaga UE şi pentru întregul continent, în condiţiile în care aceasta va extinde teritoriul valorilor comune", a adăugat premierul polonez.

La rândul său, ministrul-adjunct al afacerilor externe al Poloniei, Szymon Szynkowski vel Sek, şi-a exprimat speranţa înainte de summit că participanţii vor conveni ca negocierile pentru aderare la UE cu Albania şi Macedonia de Nord să înceapă în octombrie. Summitul - care se desfăşoară joi şi vineri în oraşul din vestul Poloniei - constituie o şansă pentru "transmiterea de impulsuri pozitive" ţărilor din regiune, a mai spus adjunctul ministrului de externe polonez, potrivit PAP.

Liderii UE vor ajunge la summit vineri, inclusiv cancelarul federal german Angela Merkel, premierul britanic Theresa May, premierul francez Edouard Philippe şi preşedintele polonez Andrzej Duda. Ei vor participa la aşa-numita reuniune "Procesul de la Berlin", o iniţiativă lansată de Germania în 2014, menită să susţină integrarea ţărilor din Balcanii de Vest în UE.

Reprezentanţi ai Albaniei, Bosniei şi Herţegovina, Bulgariei, Croaţiei, Kosovo, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Serbiei, Sloveniei, precum şi ai Poloniei, Germaniei, Austriei, Franţei, Italiei şi Marii Britanii vor participa de asemenea la summit. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Dacă nu face față, poate să vină cu un coleg” / Săpunaru, umilit puțin de o fană a Rapidului...

2 Bianca Censori a făcut din nou furori în Italia...

3 Așa o fi? /

4 De citit...

5 Soldații ruși din Ucraina, forțați să se violeze între ei, legați de copaci sau înfometați