Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, fotografiat pe un iaht de lux în marea Adriatică, deși pe Facebook susținea că se află în focurile discuțiilor privind criza din Belarus

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, fotografiat pe un iaht de lux în marea Adriatică, deși pe Facebook susținea că se află în focurile discuțiilor privind criza din Belarus

Ziariștii de la publicația  Atlatszo  susțin că l-au urmărit și fotografiat pe ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, în timp ce-și petrecea vacanța cu familia pe un iaht de lux în marea Adriatică deși pe Facebook posta imagini din care rezulta că se află în focul discuțiilor privind criza din Belarus.

”Ministrul de externe ungar pare să-și petreacă vara febril, doar vizitați pagina sa de Facebook: într-o atmosferă de birou, în costum, cu un mobil în mână, discută situația din Minsk cu înalți demnitari și alți miniștri de externe. În antiteză cu această imagine, duminică, 16 august, l-am văzut și fotografiaat pe ministru pe iahtul de lux Lady MRD, deținut de László Szíjj (nota redației: om de afaceri agreat de guvernul Orban), pe Marea Adriatică, Croația, la 25 de km sud de Biograd Na Moru, mai jos de insulele Kornati, împreună cu familia în vacanță”, scriu ziariștii de la Atlatszo.

”Fără nici o exagerare, liniile telefonice s-au înroșit atat la nivel de prim-ministru, cât și la nivel de ministru de externe din cauza evenimentelor de la Minsk. În această dimineață, am vorbit cu cei trei ministri de externe din țările baltice și apoi m-am consultat cu primul ministru, care a vorbit la telefon cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki”, a postat luni pe Facebook, Péter Szíjjártó, ținând în mână un telefon într-o atmosferă de birou.

”Politicienii europeni rămân îngrijorați de situația din Minsk. Am vorbit la telefon despre acest lucru cu Josep Borrel, înaltul reprezentativ al Uniunii Europene pentru afaceri externe și cu Heiko Maas, ministrul de externe german”, a postat duminică, ținând în mână un mobil într-o sală de întâlniri.

Guvernul maghiar fusese anterior criticat pentru că a evitat să abordeze public criza din Belarus zile în șir.

În aceeași zi, duminică, 16 august, ziariștii de la Atlatszo susțin că l-au fotografiat pe ministru pe iahtul de lux Lady MRD, proprietatea unei companii offshore din Malta, deținută de miliardarul maghiar László Szíjj. Ministrul s-ar fi aflat în vacanță în Croația, pe marea Adriatică, la 25 de km sud de Biograd Na Moru, la circa 15 km de țărm.

Sursa: Atlatszo Sursa Foto: Atlatszo

Atlatszo mai scrie că potrivit evaluărilor, ministrul de externe își petrecea vacanța cu familia pe iahtul de lux de câteva zile. Lady MRD se afla în portul Sibenik între 8 și 11 august, apoi pe data de 12 iahtul ajunge în apropiere de Split. După-amiaza și-o petrece așteptând în golful din apropierea aeroportului.

În aceeași zi, în jurul orei 10 dimineața, aeronava privată OE – LEM a aterizat la Split. Acest avion de lux înregistrat în Austria fusese utilizat anterior de premierul Viktor Orban.

Lady MRD a plecat din Split, a ancorat la Vis, pe coastele Komiza, pe data de 13 august, apoi a virat spre nord unde a petrecut câteva zile în golfurile din insulele Kornati. Duminică dimineața, a ridicat ancora lângă insula Zut și s-a întors spre sud.

Ziariștii de la Atlatzso susțin că au escortat iahtul de lux Lady MRD duminică cu o ambarcațiune închiriată de 2 x 225 cai putere.

Ambarcațiunea ziariștilor a fost indentificată de cei de pe iaht, care au venit cu un jet ski pentru a-i întreba cine sunt și cu ce scop fac fotografii iahtului și pasagerilor de pe acesta.

Ceea ce a urmat este iarăși grăitor, mai notează Atlatszo: un sfert de oră mai târziu, Lady MRD și-a închis sistemul automat de identificare, cel mai important instrument maritim de navigare, astfel că iahtul de lux a dispărut de pe hartă.

Atlatszo amintește că a scris în repetate rânduri în ultimii ani că avionul de lux înregistrat în Austria a zburat de mai multe ori către coasta croată, unde se afla iahtul de lux Lady MRD înregistrat în Malta. Ziariștii precizează că au realizat fotografii și au luat imagini din dronă cu iahtul de lux în valoare de 7 miliar de forinți.

Atlatszo mai scrie că adevăratul proprietar al iahtului, cunoscut de elita maghiară aflată la putere, s-a ascuns în spatele unei companii offshore din Malta, dar identitatea lui  reală a fost recent făcută public grație unei directive UE împotriva spălării banilor.

Potrivit acestei baze de date, adevăratul proprietar al L&L Charter Ltd, care operează iahturile Artemy și Lady MRD, este László Szíjj, un miliardar maghiar, ale cărui firme de construcții au câștigat numeroase contracte cu statul și cu diferite municipalități, fiind considerat al patrulea cel mai bogat om de afaceri din Ungaria.

Sursa:  Atlatszo


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...