Ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn: În Germania, AfD este ''mai periculos'' decât NPD

Ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn: În Germania, AfD este ''mai periculos'' decât NPD

Ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a avertizat luni că Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, de dreapta) este ''mai periculos'' decât Partidul Național Democrat (NPD, de extrema dreaptă), declarație ce survine ca urmare a avansului spectaculos înregistrat duminică la alegerile din trei landuri germane de către AfD, antiimigraționist, relatează marți agenția DPA.

NPD a fost acuzat că promovează o ideologie rasistă și violentă similară celei a lui Adolf Hitler. El este cunoscut pentru că i-a glorificat pe liderii celui de-Al Treilea Reich și a trivializat crimele naziste. Cea mai înaltă instanță a Germaniei ia acum în considerare posibilitatea de a-l interzice.

AfD a virat spre o poziție de dreapta antiimigraționistă vara trecută, după înlăturarea mult mai moderatului fondator al său Bernd Lucke, care inițial menținea partidul axat mai mult pe preocupările referitoare la zona euro.

Lidera AfD Frauke Petry a prezentat direcțiile recent când a spus că la granițele Germaniei ar trebui să se facă uz de arme de foc pentru a-i împiedica pe migranți să intre în țară.

AfD a intrat în parlamentele a trei landuri ca urmare a alegerilor de duminică, considerate drept un barometru al opiniei publice referitor la politicile cancelarului german Angela Merkel în ce privește gestionarea crizei refugiaților.

''Sincer fiind, cred că AfD este mai periculos decât NPD'', a declarat Asselborn, întrebat despre rezultate alegerilor de land de duminică din Germania. ''Deoarece este cunoscut pentru un comportament complet diferit, mult mai inteligent, dar este extrem de periculos din cauza mesajelor pe care le transmite, mesaje care dezbină, nu unesc'', a adăugat Asselborn luni la Bruxelles, unde a participat la o reuniune a miniștrilor de externe din țările UE.

În opinia șefului diplomației luxemburgheze, este teribil să se audă voci în Germania, cea mai mare și mai puternică țară a UE, că ea nu va lua refugiați.

AfD este orientat în sine împotriva ''celei mai elementare omenii'', a estimat Asselborn, exprimându-și speranța că Angela Merkel și celelalte partide politice tradiționale din Germania nu vor urma exemplul.

''Acesta este un partid care se axează pe egotism, care se concentrează pe teamă. Sunt convins că Germania este atât de puternică, de democratică încât, în următorii patru ani, nimeni nu va mai ști cine a fost AfD'', a conchis ministrul luxemburghez.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro