Ministrul de externe luxemburghez: Ungaria ar trebui exclusă din UE

Ministrul de externe luxemburghez: Ungaria ar trebui exclusă din UE

Ungaria ar trebui exclusă din Uniunea Europeană, a afirmat, într-un interviu apărut marți, ministrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, care atacă astfel politicile Budapestei privind migrația, cu câteva săptămâni înainte ca cetățenii ungari să se exprime printr-un controversat referendum asupra oportunității introducerii cotelor de refugiați, relatează DPA.

"Cei care — precum Ungaria — construiesc garduri împotriva refugiaților care fug de război sau cei care încalcă libertatea presei sau independența sistemului judiciar ar trebui să fie excluși din UE temporar sau, dacă este nevoie, permanent", a declarat Asselborn pentru cotidianul german Die Welt.

El a susținut că aceasta este singura cale de a menține coeziunea și valorile blocului comunitar.

"Gardul pe care Ungaria îl construiește pentru a-i ține departe pe refugiați devine tot mai lung, mai înalt și mai periculos. Ungaria nu este departe de a emite un ordin de tragere împotriva refugiaților", a spus Asselborn.

Ungaria nu ar fi avut nicio șansă de a intra în UE dacă ar fi aplicat pentru aderare astăzi, a mai declarat politicianul luxemburghez.

Ungaria a devenit membră a blocului comunitar în 2004. Premierul ungar conservator Viktor Orban a intrat în mod repetat în conflict cu UE în ultimii ani pe teme precum migrația, posibilitatea introducerii pedepsei capitale sau diverse reforme guvernamentale.

Țara sa va organiza la 2 octombrie un referendum în cadrul căruia populația va fi întrebată dacă este de acord cu decizia UE ca solicitanții de azil să fie redistribuiți între statele blocului comunitar. Orban s-a opus fățiș politicii de deschidere față de imigranți.

Afirmațiile lui Asselborn vin cu câteva zile înainte ca Orban să se întâlnească cu ceilalți lideri europeni la un summit la Bratislava menit a trasa direcția UE după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu