Ministrul de Interne din Austria, țară care a blocat aderarea României la Schengen, vizită la București

Ministrul de Interne din Austria, țară care a blocat aderarea României la Schengen, vizită la București

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, va veni miercuri la București, la invitația omologului său român, Lucian Bode, au declarat surse guvernamentale pentru Adevărul. Austria s-a opus, în decembrie 2022, aderării României la Schengen.

Ministrul austriac de interne vine în România. Foto: Profimedia

Invitația a fost transmisă de Lucian Bode în contextul negocierilor pentru deblocarea aderării României la spațiul european de liberă circulație.

Săptămâna trecută, ministrul de interne spaniol, Fernando Grande-Marlaska, s-a întâlnit la Viena cu omologul austriac, Gerhard Karner. Potrivit informațiilor Adevărul, oficialul spaniol ar fi făcut presiuni pentru deblocarea aderării României la spațiul Schengen în timpul viitoarei președinții spaniole a Consiliului Uniunii Europene. Spania va prelua conducerea UE în luna iunie. Anterior, pe 30 martie, oficialul spaniol a fost la București, unde s-a întâlnit cu Lucian Bode, unul dintre subiectele dezbătute fiind aderarea României la Schengen.

La întâlnirea din 20 aprilie, Grande-Marlaska i-a transmis omologului său astriac, Gerhard Karner, „angajamentul ferm” al viitoarei președinții spaniole a UE de a debloca aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen i-a cerut omologului său austriac sprijinul în acest sens, potrivit unui comunicat de presă al ministerului spaniol de interne.

Spania este un apărător al promovării măsurilor de cooperare în locul celor de fragmentare”, a adăugat Grande-Marlaska, amintind că atât Spania, cât și Austria își împărtășesc statutul de „locuri de destinație și tranzit pentru migranții ilegali și solicitanții de azil”.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, au fost printre cei care s-au opus vehement aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, invocând problema migrației, critici respinse de statul român și de alte țări europene.

Cine este Gerhard Karner, ministrul de interne de la Viena

Gerhard Karner, născut pe 13 noiembrie 1967, a devenit ministru de Interne în decembrie 2021, după ce Karl Nehammer a preluat funcția de cancelar al Austriei. Politicianul austriac și-a petrecut copilăria în St. Gotthard, municipiului Texingtal, unde a absolvit și liceul.

Acesta și-a început cariera politică în funcția de consilier local în Texingtal, în anul 1995, urmând ca în aprilie 2003 să devină membru al legislativului statului din Austria Inferioară. În perioada 2003-2015, Karner a fost numit director general al Partidului Popular din Austria Inferioară (VPNÖ), iar în 2015 a devenit primar al orașului Texingtal, funcție pe care a păstrat-o până în anul 2021.

Gerhard Karner se afla, la momentul votului împotriva României, (decembrie 2022) în mijlocul unui scandal pe plan intern în urma unor acuzații de plagiat. Stefan Weber, cunoscut în Austria drept „vânător de plagiate”, a lansat acuzații cu privire la lucrarea de doctorat a oficialului de la Viena. Potrivit acestuia, politicianul ar fi plagiat aproape toată partea teoretică din lucrarea sa.

Ministrul austriac de Interne a neagat acuzațiile la adresa sa și a susțiut că „întreaga lucrare a fost scrisă în conformitate cu bunele practici științifice”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”