Ministrul Dezvoltării, săgeți către PSD: Primele opt județe în ordinea nivelului de trai sunt conduse de o administrație liberală

Ministrul Dezvoltării, săgeți către PSD: Primele opt județe în ordinea nivelului de trai sunt conduse de o administrație liberală

Ministrul Adrian Veștea, fost șef al CJ Brașov, susține că liberalii au reușit să domine topul celor mai dezvoltate județe din România, din punct de vedere al nivelului de trai, fiind date exemple de administrații performante.

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării FOTO Inquam Photos

Primele opt județe în ordinea nivelului de trai sunt conduse de o administrație liberală. Potrivit celui mai recent studiu care analizează situația economică a județelor României, în vârful clasamentului PIB/cap de locuitor pe țară se află județe conduse de un președinte al CJ din partea PNL. După Municipiul București, clasamentul este ocupat de județele Cluj, Ilfov, Timiș, Brașov, Constanța, Prahova, Sibiu și Alba”, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Dezvoltării. 

Administrațiile locale liberale au absorbit fonduri europene, au atras investitori și au pus toate resursele în dezvoltarea județului pe care îl coordonează. Conform studiului, autoritățile din județele de top și-au redus dependența de banii primiți de la București și au reușit să își crească veniturile obținute pe plan local. De asemenea, în ceea ce privește cheltuielile, județele cu administrație liberală investesc considerabil în îmbunătățirea serviciilor publice și a calității vieții”, a completat Adrian Veștea. 

Bani și mai mulți în teritoriu

Bugetul Ministerului Dezvoltării este majorat cu aproximativ 60% pentru anul 2024, însă banii sunt departe de a fi suficienți pentru a acoperi plățile pentru proiectele de investiții din teritoriu.

Conform calculelor făcute de „Adevărul” la jumătatea lunii decembrie, valoarea contractelor semnate la zi cu unitățile administrativ-teritoriale se ridică la circa 26,5 miliarde în cazul Programului de Investiții „Anghel Saligny”. În schimb, valoarea plăților ajunge la aproape 2 miliarde de lei.

Deși pare o creștere mare a bugetului, aceasta este, de fapt, insuficientă să rezolve măcar partea de Anghel Saligny, de aici și amenințările lui Veștea de săptămâna trecută cu demisia. Doar în ultimele două luni au fost semnate contracte în valoare de 3,52 miliarde de lei, în timp ce la plăți, în conturi au fost virate doar aproximativ 530 de milioane de lei. Prin urmare, dacă toți banii de la Dezvoltare ar merge doar pentru „Anghel Saligny”, fondurile ar ajunge doar pentru jumătate din valoarea contractelor semnate


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat