Ministrul Educației: Vrem ca limba română să fie inclusă în curricula unor școli din străinătate

Ministrul Educației: Vrem ca limba română să fie inclusă în curricula unor școli din străinătate

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat duminică, la evenimentul organizat special, în Capitală, de Ziua Românilor de Pretutindeni, că își dorește ca "rețeaua" de profesori ce predau limba română în străinătate să se extindă, iar această materie să fie inclusă în curricula școlilor din afara țării, unde sunt comunități mari de români.

La evenimentul ce reunește specialiști și profesori de limba română din străinătate au mai vorbit, în deschidere, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac și prorectorul Universității din București, Liviu Papadima.

"Ne dorim să sărbătorim românii de pe toate meridianele lumii", a afirmat Andreea Păstîrnac.

Ea a apreciat că "educația în limba română reprezintă preocuparea majoră identitară a românilor de pretutindeni și a dialogului cu autoritățile din România, precum și cu cele din țările de reședință".

"Trebuie să conștientizăm că astăzi, la nivelul comunităților românești din afara granițelor, se înregistrează un număr tot mai mare de copii care, deși vorbesc limba română, își pierd încetul cu încetul abilitățile cognitive", a spus ea.

Ministrul a apreciat că "există pericolul real ca, într-un timp relativ scurt, tinerii români să aibă dificultăți în a se exprima în limba maternă".

Ea a adăugat că, în prezent, programul "Limba română. Educație și comunicare" se derulează în Marea Britanie și Italia, urmând să continue în Spania.

Pavel Năstase a prezentat statistici privind studierea limbii române în străinătate.

"Avem în momentul de față 12.381 de elevi, avem 859 de grupe, 523 de școli și 134 de profesori care predau limba română. Iată o adevărată rețea", a afirmat el.

Năstase a vorbit despre importanța includerii limbii române în programa unor școli din străinătate.

"Vrem să extindem, ca limba română să fie inclusă în curicula școlilor respective, să fie predată ca limbă străină în țara unde sunt românii noștri", a spus ministrul.

El a vorbit și de locurile în învățământul românesc rezervate conaționalilor care vin din străinătate.

"Oferim locuri atât pentru învățământul universitar, cât și preuniversitar. Anul acesta avem 5.879 de locuri pentru învățământul universitar și 1.800 pentru învățământul preuniversitar", a adăugat Pavel Năstase, precizând că anul acesta dorește o "debirocratizare" a procesului de înscriere.

Și prorectorul Universității din București, Liviu Papadima, a vorbit despre absolvenții cursurilor de limba română în străinătate.

"În Spania anul trecut au absolvit 7.175 de elevi, în Italia — 4.507", a detaliat el.

De asemenea, Papadima a prezentat dificultățile cu care se confruntă în organizarea acestor cursuri. "Sunt cursuri destul de greu de organizat, pentru că organizarea lor necesită multă flexibilitate, în primul rând, disponibilitatea autorităților locale, a instituțiilor de învățământ locale și, nu în ultimul rând, problemele resursei umane", a afirmat el.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează, duminică, de Ziua Românilor de Pretutindeni, un seminar despre importanța educației în limba română.

Seminarul are loc la Facultatea de Drept din Capitală și se derulează sub forma unei dezbateri cu privire la importanța educației în limba română și demersurile necesare în vederea păstrării și afirmării identității lingvistice a românilor din afara granițelor.

Motto-ul seminarului este "Limba română mai aproape de casă".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”