Ministrul egiptean al justiției, demis după afirmația sa că ar putea să bage la închisoare chiar și "un profet"

Ministrul egiptean al justiției, demis după afirmația sa că ar putea să bage la închisoare chiar și "un profet"

Ministrul egiptean al justiției, Ahmed el-Zind, a fost demis din funcție duminică după ce a provocat un val de proteste prin afirmația că ar fi gata să încarcereze chiar și 'un profet', informează AFP, citând un comunicat al biroului primului ministru Sherif Ismail.

Ahmed el-Zind a răspuns vineri seara la întrebarea unui prezentator de televiziune dacă este dispus să încarcereze șapte jurnaliști care îl calomniaseră: 'Chiar dacă ar fi un profet, pacea și binecuvântarea lui Dumnezeu fie cu el', aluzie care nu se putea referi decât la profetul Mahomed. El a adăugat, de altfel: 'Îi cer lui Dumnezeu să mă ierte'.

Remarca ministrului — care mai fusese deja ținta presei în trecut, când invitase la uciderea a mii de opozanți — a declanșat o campanie de proteste pe Twitter și pe Facebook.

Universitatea Al-Azhar, prestigioasă instituție a islamului sunit cu sediul la Cairo, a emis un avertisment prin care — fără a cita vreun nume — cerea 'respectarea numelui profetului în discursurile publice și în presă, precum și evitarea oricărei insulte la adresa lui, chiar neintenționată'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”