Ministrul Finanţelor: Introducem la ANAF un departament de analiză de risc independent, cu statisticieni în loc de inspectori fiscali

Ministrul Finanţelor: Introducem la ANAF un departament de analiză de risc independent, cu statisticieni în loc de inspectori fiscali

Ministerul Finanţelor va prezenta în următoarele zile o structură a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu un departament de analiză de risc care va include statisticieni în loc de inspectori fiscali, pentru a asigura independenţa acestui departament, a declarat joi ministrul de resort, Florin Cîţu.

"În următoarele zile vom prezenta o structură oarecum schimbată a ANAF, care va introduce un departament de analiză de risc total independent, care n-o să mai fie populat cu inspectori fiscali, o să fie populat cu statisticieni. Vrem să scoatem subiectivismul din analiza de risc, ca să avem oamenii specialişti doar pe statistică, oameni care se vor uita la indicatori şi atunci acest sistem de a detecta zonele de risc din economie, sau unde trebuie să apăsăm pentru a creşte gradul de colectare nu va fi dictat nici de politic, nici de subiectivismul unui inspector fiscal, ci de statistică, de date statistice", a afirmat Florin Cîţu într-o conferinţă de presă.

Ministrul Finanţelor a atras atenţia asupra indicatorilor pe baza cărora vor lucra aceşti statisticieni şi a subliniat că România va alege soluţii utilizate cu succes de alte ţări.

"Bineînţeles că şi acolo putem să avem discuţii, la date statistice, garbage in, garbage out, deci trebuie să fim atenţi şi ce informaţii băgăm acolo, cum alegem aceşti indicatori, şi aici vă spun că nu vom face noi ceva inovator, nu vom reinventa roata, ci vom folosi ceea ce au folosit ţările care au avut succes folosind astfel de metode, bineînţeles adaptate pentru situaţia din România", a adăugat Florin Cîţu.

Ministrul de Finanţe a făcut aceste declaraţii în cadrul prezentării unui proiect de modernizare a ANAF, care include implementarea Fişierului Standard de Control pentru Taxe (SAF-T) pentru agenţii economici.

"Fişierul Standard de Control contribuie la îmbunătăţirea calităţii actului administrativ şi sprijină conformarea fiscală a contribuabililor, dar şi detectarea şi reducerea fraudei fiscale şi asigurarea unei analize de risc mai eficiente", a precizat ministrul de Finanţe în contextul debutului proiectului de modernizare a ANAF. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria