Ministrul Finanţelor: Veştile bune vin astăzi de la Comisia Europeană; reiterez apelul la prudenţă

Ministrul Finanţelor: Veştile bune vin astăzi de la Comisia Europeană; reiterez apelul la prudenţă

Veştile bune pentru ţara noastră vin astăzi de la Comisia Europeană, semnalele pozitive sunt extraordinar de îmbucurătoare, însă reiterez apelul la prudenţă, a scris miercuri, pe Facebook, ministrul Finanţelor Alexandru Nazare.

Acesta a precizat că prognoza de creştere de 5,1% pentru economia românească, avansată în previziunile de primăvară ale Comisiei Europene, plasează România pe locul 3 în UE, după Spania şi Franţa.


"Veştile bune pentru ţara noastră vin astăzi de la Comisia Europeană, care a revizuit pozitiv, aşa cum anticipam, prognoza de creştere pentru România în anul 2021, la 5,1%. Prognoza de creştere de 5,1% plasează România pe locul 3 în UE, după Spania şi Franţa. Totodată, CE estimează un avans de 4,9% pentru economia ţării noastre în anul 2022, în condiţiile în care prognozele anterioare indicau o creştere de numai 3,8% pentru 2021 şi 4% pentru 2022", arată ministrul Finanţelor.

El subliniază, însă, că România trebuie să menţină ritmul record al investiţiilor publice şi controlul cheltuielilor bugetare pentru a înregistra o creştere sustenabilă.

"Toate aceste semnale pozitive sunt extraordinar de îmbucurătoare, însă reiterez apelul la prudenţă. Trebuie să menţinem ritmul record al investiţiilor publice, concomitent cu controlul cheltuielilor bugetare pentru ca România să înregistreze o creştere economică sustenabilă", a mai scris Alexandru Nazare.

În previziunile economice de primăvară, publicate miercuri, Comisia Europeană a îmbunătăţit la 5,1% estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% anterior, PIB-ul urmând să consemneze un avans de 4,9% anul viitor, de asemenea în creştere faţă de prognoza de 4% avansată în luna februarie a acestui an.

Potrivit CE, deficitul bugetar se va reduce la 8% din PIB în acest an şi la 7,1% din PIB anul viitor, de la un nivel de 9,2% din PIB înregistrat anul trecut, în timp ce deficitul de cont curent se va situa la 4,9% din PIB în 2021 şi la 4,6% din PIB în 2022, de la 5% din PIB în 2020.

În raportul "World Economic Outlook", publicat în aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit, semnificativ, estimările privind evoluţia economiei româneşti, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va înregistra o creştere economică de 6,4%.

La sfârşitul lunii aprilie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit în creştere la 5% estimarea privind avansul Produsului Intern Brut în 2021, la 1.142,9 miliarde de lei, potrivit prognozei de primăvară a instituţiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”