Ministrul german al apărării: Indiferent de rezultatul alegerilor americane, este nevoie de o cooperare transatlantică în faţa Rusiei şi Chinei

Ministrul german al apărării: Indiferent de rezultatul alegerilor americane, este nevoie de o cooperare transatlantică în faţa Rusiei şi Chinei

Europa şi SUA vor trebui să lucreze concertat pentru a menţine forţa Occidentului, a declarat luni la Berlin ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA.

''Indiferent de rezultatul alegerilor, numai America şi Europa acţionând împreună pot menţine Occidentul puternic în faţa exerciţiului evident de forţă al Rusiei şi ambiţiilor chineze de supremaţie globală'', a subliniat Kramp-Karrenbauer într-o declaraţie acordată agenţiei RND, citată de DPA.

''Trebuie să apărăm valorile libertăţii la care America a contribuit istoric în Germania mai mult decât oricine altcineva'', a continuat ea, remarcând de asemenea că Germania rămâne dependentă faţă de protecţia strategică oferită de SUA''. Dar, ''în acelaşi timp, Germania şi Europa vor trebui să devină mai active ca garanţi ai ordinii occidentale'', consideră Kramp-Karrenbauer.

Vorbind despre rolul jucat de preşedintele Donald Trump, perceput în Germania drept un lider profund divizator, ea a apreciat că, deşi obedienţa fără critici nu este o cale bună de urmat, opoziţia automată faţă de o imagine distorsionată este de asemenea greşită.

Cu o săptămână în urmă, ministrul german de externe Heiko Maas a pledat, într-un editorial publicat de cotidianul Die Welt, pentru un ''nou început'' în parteneriatul transatlantic după alegerile din SUA, indiferent cine va câştiga acest scrutin, precizând că Berlinul va face propuneri în acest sens către Washington ''pentru a contribui la o agendă transatlantică nouă''.

Germania şi Franţa trebuie să conştientizeze faptul că SUA ar putea deveni mai puţin angajate în afacerile globale, astfel că este nevoie de un nou început, în caz contrar cei care vor profita de divergenţele dintre SUA şi Europa sunt la Beijing şi Moscova, a explicat Maas.

Potrivit şefului diplomaţiei germane, este nevoie de o înţelegere nouă şi comună a ''regulilor jocului'' la nivel global, după ce în ultimii ani mai multe părţi le-au încălcat, cum ar fi o politică de sancţiuni coordonată şi o poziţie comună faţă de China şi în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) sau o acţiune coordonată în Balcanii Occidentali.

El a enunţat şi un obiectiv al ''suveranităţii europene'', prin care europenii să poată gestiona crizele, însă din punctul său de vedere aceasta nu înseamnă o îndepărtare de la parteneriatul transatlantic, ci dimpotrivă. ''În viitor, Europa poate rămâne un partener atractiv pentru SUA numai dacă face un efort credibil de a-şi proteja în mod independent propriile interese de securitate'', consideră Heiko Maas. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 SURSE Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea

3 Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar

4 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

5 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc