Ministrul german de finanţe: Cancelarul Merkel nu va demisiona dacă partidul său pierde alegerile în landul Hessa

Ministrul german de finanţe: Cancelarul Merkel nu va demisiona dacă partidul său pierde alegerile în landul Hessa

Ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, a afimat că şefa guvernului, Angela Merkel, nu va demisiona dacă partidul său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatoare), nu va obţine rezultate bune la alegerile care au loc duminică în landul Hessa, relatează agenţia DPA.

Exprimându-se în cadrul unui eveniment la Hamburg, Scholz, ministru din partea Partidului Social-Democrat (SPD, de centru stânga), care face parte din guvernul marii coaliţii, a declarat: ''Nu sunt un purtător de cuvânt al dnei Merkel, dar ea a spus în mod public că a fost aleasă pentru întreaga legislatură''.

DPA comentează că există speculaţii dacă un posibil colaps al guvernării conduse de CDU în landul Hessa ar putea schimba planul dnei Merkel de a candida la şefia CDU la congresul partidului din decembrie.

Potrivit AFP, dna Merkel şi coaliţia sa guvernamentală riscă o nouă înfrângere duminică la alegerile în bogatul land Hessa, care ar putea fragiliza şi mai mult poziţia cancelarului, la putere de 13 ani.

''Hessa va determina oare o explozie a marii coaliţii'' între conservatori şi social-democraţi care guvernează la Berlin, se întreba duminică Bild, cel mai citit cotidian din Germania.

''Hessa votează, Berlinul tremură'', scria la rândul său cotidianul Süddeutsche Zeitung, estimând că şefa guvernului german ''nu a fost niciodată sub atâta presiune'' de la sosirea sa la putere în 2005.

Cei aproximativ 4,4 milioane de alegători din landul Hessa, unde se află oraşul Frankfurt, capitala financiară a Germaniei şi sediul Băncii Centrale Europene (BCE), nu reprezintă decât 7,7 % din electoratul german, dar rar un scrutin regional a suscitat atâta interes pe plan naţional.

La două săptămâni după un scrutin regional deja catastrofal pentru tabăra sa conservatoare în Bavaria, Angela Merkel, al cărei mandat este până în 2021, s-ar putea confrunta cu relansarea dezbaterii privind viitorul său în caz de rezultate slabe.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

3 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane

4 Așa o fi?

5 Mai există DNA?