Ministrul israelian al apărării declanșează o polemică după ce a îndemnat evreii din Franța să revină în Israel

Ministrul israelian al apărării declanșează o polemică după ce a îndemnat evreii din Franța să revină în Israel

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a provocat o polemică după ce a îndemnat luni evreii din Franța să părăsească această țară în semn de protest față de organizarea la Paris pe 15 ianuarie a unei conferințe internaționale de pace pentru conflictul israeliano-palestinian, la care sunt invitate circa 70 de țări și organizații, fără însă ca părțile direct implicate în conflict să participe, consemnează agențiile AFP și EFE.

Oficialul israelian a calificat această conferință drept o 'versiune modernă' a 'procesului Dreyfus'. Acest caz care poartă numele unui căpitan evreu din armata franceză, judecat în Franța în 1894 pentru spionaj în favoarea germanilor și reabilitat în anul 1906, a divizat profund la acea vreme societatea franceză și este considerat și în ziua de azi o ilustrare a antisemitismului.

'Nu este o conferință de pace, ci un tribunal împotriva Statului Israel', a spus Lieberman când a făcut comparația cu procesul Dreyfus, el îndemnând totodată evreii din Israel să revină în Israel, pentru a da astfel un răspuns 'acestui complot'.

Însă Consiliul Reprezentativ al Instituțiilor Evreiești din Franța (CRIF), s-a delimitat marți de afirmațiile lui Lieberman, pe care le-a calificat drept 'excesive și inexacte', avertizând totodată că asemenea declarații riscă să dea apă la moară celor care manifestă sentimente antisemite.

Guvernul francez intenționează să-i invite de asemenea la conferință pentru a-și expune opinia pe prim-ministrul israelian și pe președintele palestinian, dar premierul Benjamin Netanyahu — foarte ostil oricărei abordări internaționale a conflictului isrealiano-palestinian — a respins propunerea de a avea o întâlnire cu Mahmoud Abbas la Paris.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...