Ministrul israelian de Externe, evaziv privind extrădarea fugarului Șor în Republica Moldova

Ministrul israelian de Externe, evaziv privind extrădarea fugarului Șor în Republica Moldova

Șeful diplomației din Israel, Eli Cohen, afirmă că există o cooperare excelentă între autoritățile juridice moldovene și cele israeliene, răspuns oferit presei de la Chișinău atunci când a fost întrebat despre extrădarea politicianului prorus Ilan Șor în R. Moldova.

FOTO Arhivă

„Vă asigur că luăm astfel de chestiuni, precum și relațiile noastre bilaterale în general, cu maximă seriozitate și respect”, a declarat Eli Cohen într-un interviu oferit Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES din Republica Moldova, specificând că nu poate oferi amănunte pentru că această problemă este de natură juridică.

Condamnat la ani grei de pușcărie

Ilan Șor, care deține inclusiv cetățenia israeliană, a fugit în 2019 din țara sa, din cauza problemelor cu justiția, iar în luna aprilie a acestui an a fost condamnat la 15 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară”. Pe lângă executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis, el trebuie să restituie peste 5,2 miliarde de lei, dar și nu va putea activa timp de cinci ani în sistemul bancar.

Condamnatul a venit cu o reacție, amenințând cu pușcăria pe cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău care au dictat pedeapsa.

Ulterior, responsabilii Ministerului Justiției de la Chișinău au anunțat că urmează să trimită Israelului decizia motivată cu privire la condamnarea lui Ilan Șor în speranța că autoritățile de acolo vor oferi un răspuns cât mai curând cu privire la extrădarea politicianului prorus.

Organizatorul protestelor contra guvernării

Între timp, politicianul prorus care se ascunde în Israel este activ în politică și a recunoscut că a oferit bani participanților protestelor antiguvernamentale, motivând că sunt „împotriva dizgrației, sărăciei, foametei și a frigului la care au fost condamnați”.

Liderii de la Chișinău, însă au atenționat în repetate rânduri că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza țara, informație negată de Ilan Șor.

Totuși, înainte de a începe unul din proteste organizate la începutul anului 2023, poliția a anunțat că acesta urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat