Ministrul italian de Externe îşi acuză propriul partid că încearcă să limiteze livrările de echipament militar Ucrainei

Ministrul italian de Externe îşi acuză propriul partid că încearcă să limiteze livrările de echipament militar Ucrainei

Reacţia ministrului ar putea indica o separare iminentă în grupul pe care l-a condus cândva. Oficialii partidului urmează să aibă o întrevedere duminică pentru a analiza poziţia lui Di Maio, în urma altor atacuri recente.

Conflictul intern din partid provoacă probleme pentru premierul Mario Draghi, care se va confrunta cu un vot important în Parlament, marţi, cu privire la Ucraina. Unii membri ai Mişcării 5 Stele încearcă să limiteze capacitatea Italiei de a expedia mai mult echipament militar la Kiev.

Ca multe alte ţări membre ale Uniunii Europene, Italia a trimis arme Ucrainei pentru a o sprijini să lupte împotriva invaziei ruseşti.

Di Maio a afirmat că administraţia trebuie să protejeze valorile democraţiei şi libertăţii, spunând că, în vreme ce toată lumea îşi doreşte pace, preşedintele Vladimir Putin urmăreşte războiul, potrivit Reuters .

În această situaţie, ministrul italian de Extern a afirmat că liderii Mişcării 5 Stele îl atacă cu „ură” şi cauzează probleme guvernului cu partenerii săi europeni. „ Aceasta este o atitudine imatură care tinde să creeze tensiuni şi instabilitate în cadrul guvernului", a declarat el.

Fostul premier Giuseppe Conte, actualul lider al partidului, nu a comentat afirmaţiile lui Di Maio.

Anterior, unul dintre apropiaţii lui Conte, Riccardo Ricciardi, a afirmat că Di Maio s-a întors împotriva familiei sale politice şi ar trebui să suporte consecinţele.

Mişcarea 5 Stele cea mai mare forţă politică din parlament, după ce a câştigat 33% din voturi la alegerile naţionale din anul 2018. Însă, imaginea partidului a avut de suferit, fiindcă şi-a pierdut identitatea odată ajuns la guvernare.

Ultimele sondaje de opinie situează formaţiunea politică la circa 13% şi a câştigat abia 3% din voturi la alegerile locale, care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.

Ministrul italian de Externe l-a învinuit pe Conte pentru înfrângere, în timp ce Giuseppe Conte afirma că partidul plăteşte pentru că face parte din coaliţia lui Draghi.

În cazul în care Di Maio decide să părăsească partidul, mai mulţi susţinători l-ar putea urma şi ar putea crea un partid separatist în interiorul parlamentului, aducând noi probleme în administraţia lui Draghi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...