Ministrul Justiției are întrevederi cu cei patru candidați la funcția de procuror general

Ministrul Justiției are întrevederi cu cei patru candidați la funcția de procuror general

Ministrul Justiției, Raluca Prună, se întâlnește marți cu cei patru candidați înscriși în cursa pentru funcția de procuror general al României.

Potrivit anunțului MJ, pentru ocuparea funcției de procuror general al PÎCCJ și-au depus candidatura: Gheorghe Ivan — procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Oana Andrea Schmidt-Hăineală — procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și membru al CSM, Augustin Lazăr — procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia și Codruț Olaru — adjunct al procurorului general al PÎCCJ.

Calendarul procedurii de selecție a procurorului general prevede că pe 23 martie propunerea va fi transmisă CSM pentru avizare. După încheierea procedurilor de la CSM, propunerea ministrului Justiției va fi transmisă președintelui Klaus Iohannis până pe data de 22 aprilie.

Candidații la funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să îndeplinească o serie de criterii de integritate și profesionalism.

Criteriile de integritate vizează obiectivitatea și imparțialitatea în exercitarea funcției, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor și influențelor de orice natură, respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea și onoarea profesiei, standarde etice ridicate și capacitate de decizie obiectivă, precum și absența oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiției sau de apărare a intereselor generale ale societății.

În privința profesionalismului, pe lângă condițiile prevăzute de lege — vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, calificativul "foarte bine" la ultima evaluare și nicio sancțiune disciplinară primită în ultimii trei ani—, candidații trebuie să dea dovadă de o serie de aptitudini specifice funcției. Este vorba despre capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, viziune managerială, experiență profesională relevantă, capacitate decizională și asumarea răspunderii, capacitate de gestionare a situațiilor de criză, motivare și capacitate de relaționare și comunicare.

Ministerul Justiției a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcție rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Nițu.

Tiberiu Nițu a demisionat pe 3 martie. "Cu toate că raportul MCV validează rezultatele activității mele în fruntea Ministerului Public, la fel și datele din bilanț care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condițiile în care numele meu și funcția pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situație de natură să aibă consecințe asupra imaginii instituției pe care o conduc, am decis — ca un gest de responsabilitate și onoare — să îmi depun demisia din funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", preciza atunci Nițu într-un comunicat transmis presei.

Demisia procurorului general a venit după ce numele său a fost implicat în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. După demisia lui Nițu, conducerea interimară a PÎCCJ a fost preluată de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro