Ministrul Justiţiei: Magistraţii trebuie să se bucure de libertate de exprimare; să nu tacă şi să nu se teamă

Ministrul Justiţiei: Magistraţii trebuie să se bucure de libertate de exprimare; să nu tacă şi să nu se teamă

Dreptul la exprimare este fundamental şi, chiar dacă au o obligaţie de rezervă în privinţa tuturor problemelor care ţin de profesia şi activitatea lor, magistraţii trebuie să se bucure de libertatea de exprimare, a transmis, vineri, ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

"În ultimii ani, luările de poziţie curajoase ale magistraţilor pe tema modificărilor Legilor Justiţiei şi a legislaţiei penale au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept şi ne-ar fi aruncat cu zeci de ani în urmă. Presiuni asupra magistraţilor sau intimidări menite să îi descurajeze în a se mai exprima liber în privinţa problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toţii să tăcem şi să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica şi ne vor copleşi", a scris ministrul Justiţiei, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că în proiectele de modificare a Legilor Justiţiei a propus întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraţilor.

"Nu am agreat nici ideea ca ministrul Justiţiei să poată exercita acţiunea disciplinară împotriva magistraţilor. De asemenea, deşi am primit, la rândul meu, unele critici la adresa activităţii de ministru din partea unor magistraţi, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut şi să recepţionez ideea. Nu putem sta cu urechea lipită de uşă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistraţii şi nu putem tolera ca societate ca magistraţii să fie urmăriţi, filaţi în timpul lor liber", a subliniat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei îi roagă pe magistraţi "să nu tacă şi să nu se teamă". "Să îşi facă datoria cu profesionalism şi cu bună credinţă, dar şi să vorbească despre problemele şi pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru şi limbaj elegant, aşa cum le stă bine unor magistraţi", a mai transmis ministrul Justiţiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...