Ministrul Justiţiei: Procurorii nu au competenţa legală de a reprezenta statul român în materie diplomatică

Ministrul Justiţiei: Procurorii nu au competenţa legală de a reprezenta statul român în materie diplomatică

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat marţi că procurorii nu au competenţa legală de a reprezenta statul român în materie diplomatică, el precizând, la finalul întâlnirii avute cu şefii Parchetului General, DNA şi DIICOT, că ambasadorii colaborează cu România prin Ministerul de Externe.

"Am mai atins un punct tangenţial faţă de care eu m-am exprimat şi în presă - acela privind, să spunem, colaborarea unităţilor Ministerului Public cu ambasadele. Ei nu au reprezentativitate diplomatică externă. Procurorii şefi, cât ar fi de şefi sau de general, nu au această competenţă legală de a reprezenta statul român pe linie diplomatică. Ambasadorii vorbesc şi colaborează cu statul român prin Ministerul de Externe", a declarat Tudorel Toader, la MJ.

El a precizat că procurorii pot colabora prin intermediul ambasadelor, dar numai pe componenta juridică.

"Procurorii, structurile din care fac parte pot coopera, au multe proiecte, colaborări, prin intermediul ambasadelor. Dar, repet, prin intermediul ambasadelor, dar numai pe componenta juridică, pentru că în caz contrar (...) riscăm să plecăm cu gândul juridic şi să ajungem cu faptul politic, ori politica nu trebuie să interfereze în justiţie, după cum nici justiţia nu interferează în celelalte puteri, fiecare trebuie să rămână în matca lui constituţională. Magistraţii, prin CSM, sunt chemaţi legal să dea avize consultative numai când e vorba de legile justiţiei şi atât, restul este competenţa Parlamentului să facă politica penală, politicile publice, sociale. Parlament care este sub controlul electoratului, dar Parlament care nu are libertatea să legifereze cât vrea şi cum vrea el, are libertatea să legifereze dar în limitele şi exigenţele constituţionale", a spus Toader. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”