Ministrul Muncii: Nu a spus nimeni că desfiinţăm Pilonul II; am oferit posibilitatea administratorilor să investească în parteneriate public-private

Ministrul Muncii: Nu a spus nimeni că desfiinţăm Pilonul II; am oferit posibilitatea administratorilor să investească în parteneriate public-private

Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat, iar administratorii acestor fonduri au posibilitatea să investească în parteneriate public-private, a declarat, miercuri seară, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

"Nu a spus nimeni că desfiinţăm Pilonul II de pensii. Mai mult de atât: am dat posibilitatea administratorilor din Pilonul II de pensii să investească în parteneriatul public-privat. Un parteneriat care este 100% garantat de stat. Ce vreţi dovadă mai mare a faptului că nu vrem să desfiinţăm acest pilon, dând această posibilitate de investiţii în parteneriate publice-private? Nu vrem să deranjăm, nu vrem să supărăm, nu vrem să desfiinţăm, dar vrem să informăm populaţia ce este cu banii lor şi cât s-a strâns acolo. Să ia o decizie în cunoştinţă de cauză", a spus Budăi, la Digi24.

Ministrul Muncii a menţionat, totodată, că banii depuşi deja în Pilonul II nu se pot muta la Pilonul I, iar deponenţii pot beneficia de sumele strânse în momentul în care ies la pensie.

"Banii pe care i-aţi depus la Pilonul II rămân acolo, iar în momentul în care ieşi la pensie poţi beneficia de ei. Sub nicio formă nu te poţi muta cu banii (de la Pilonul II la Pilonul I, n.r.). Informaţia trebuie să ajungă în ambele sensuri şi mai ales la populaţie foarte bine pentru a şti clar ce are de făcut. Nu aş vrea ca populaţia să creadă, şi fără să critic Pilonul II de pensii, că banii din acest pilon vor asigura la pensie nu ştiu ce sumă. Din calculele noastre, până acum vor fi cei care vor lua şi 30, 40, şi 50 de lei lunar. Diferenţa între Pilonul I de pensii, care este un pilon social, şi Pilonul II de pensii este că prin Pilonul I, oricât am trăi, vom avea pensia asigurată. În Pilonul II de pensie voi lua bani de acolo până se va termina ceea ce am contribuit", a subliniat demnitarul.

Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunţat într-o conferinţă de presă susţinută pe data de 21 decembrie la Palatul Victoria, reducerea comisionului de administrare la Pilonul II de pensii de la 2,5% la 1%.

"În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, contribuţiile nu au fost reduse, aşa cum unele televiziuni titrau astăzi, contribuţia a rămas în continuare 3,75% şi ne amintim cu toţii cum, anul trecut, când s-a redus această contribuţie, toată lumea spunea că vor fi venituri mai mici. Bineînţeles, Guvernul, ştiind ceea ce spune, a anticipat că vor fi venituri mai mari şi, după 11 luni, veniturile din aceste contribuţii, în 2018, au fost de 7,06 miliarde de lei, comparativ cu 11 luni din 2017, 6,52 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, contribuţia medie pe lună pe fiecare persoană a fost, în 2017, de 153 de lei, iar în 2018 mai mare, de 159 de lei. Nu s-au redus contribuţiile, dar s-au redus comisioanele, după cum urmează: comisionul de administrare de 2,5%, care iniţial trebuia să funcţioneze pentru o perioadă de până la 5 ani, a fost redus de la 2,5 la 1%, în condiţiile în care şi acest 1% se va împărţi între administratorii de fonduri de pensii private, 0,5, respectiv Casa Naţională de Pensii 0,5", a precizat Vâlcov.

Celălalt comision de 0,05% pe lună, a fost înlocuit cu unul care variază de la 0,02% pe lună până la 0,07% pe lună, în funcţie de performanţa fondului, a adăugat Vâlcov.

"Pentru fondurile care au un randament mai mic decât inflaţia, aceste fonduri vor putea percepe un randament doar de 0,02% pe lună. Dacă randamentul va fi mai mare cu un procent faţă de inflaţie, va creşte la 0,03% şi tot aşa, până la 0,07, dacă randamentul va fi mai mare de 4% peste rata inflaţiei. Important de ştiut, că ascultam la o televiziune că, până la urmă, ce au de câştigat românii. Păi, toate aceste comisioane se luau din conturile celor care depuneau aceşti bani. Am văzut şi o analiză, că e vorba de 2,75 lei, 2,25 lei... Vreau să fim mai exacţi. E vorba de 100 de milioane de euro comisioane care s-au încasat în acest an, de aceste şapte societăţi de administrare, care au, în medie, 22 de salariaţi, pentru a şti despre ce este vorba. Li s-a permis administratorilor acestor fonduri să investească în proiecte de parteneriat public-privat", a afirmat Vâlcov.

Acesta a explicat că s-a solicitat ca aceste societăţi să ajungă la un anumit capital social, în termen de un an.

Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 48,19 miliarde de lei, la 30 noiembrie 2018, în creştere cu 23,51% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut. Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 30,2 miliarde de lei, respectiv 62,68%. Pe locul doi de află acţiunile, cu 9,32 miliarde de lei (19,34%). Depozitele bancare se situează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 3,76 miliarde de lei, respectiv 7,8% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 48,187 miliarde de lei, la 30 noiembrie 2018, iar valoarea activului net era de 47,164 miliarde de lei.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,216 milioane de participanţi, iar de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,083 milioane de participanţi. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia