Ministrul Muncii revine asupra cifrelor din legea pensiilor, după ce proiectul nu a fost avizat de Finanțe - surse

Ministrul Muncii revine asupra cifrelor din legea pensiilor, după ce proiectul nu a fost avizat de Finanțe - surse

Ministerul Muncii a revenit asupra impactului bugetar pe care l-are avea noua lege a pensiilor, potrivit informațiilor Adevărul. Simona Bucura-Oprescu ar fi admis, în ședința de Coaliţie că impactul este sub 30 de miliarde de lei și nu de 50 de miliarde lei, asa cum ar fi arătat inițial calculele ministerului, susțin surse politice.

Calculele privind impactul bugetar au fost verificate la nivelul Ministerului Muncii. Foto: Mediafax

Discuțiile au avut loc în contextul în care Ministerul Finanțelor nu a avizat proiectul noii legi a pensiilor din cauza că impactul bugetar ar fi fost prea mare, conform afirmațiilor președintelui PNL, Nicolae Ciucă, formațiune care îl susține pe Marcel Boloș în funcția de ministru al Finanțelor.

"Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul e de 55,6 miliarde de lei, iar din calculele Ministerului Finanțelor suma e diferită. Am solicitat să ne clarificăm care e suma reală pentru că e un impact mare pe care trebuie să ni-l asumam cu date concrete și să avem sustenabilitate pe această decizie. Asta vrem să clarificăm, dacă a înţeles toată lumea că vorbim de cifre diferite şi dacă într-adevăr în baza de fundamentare a legii la nivelul Ministerului Muncii este cuprinsă această realitate a cifrelor, categoric vom da un aviz. Cu toții ne dorim ca prin lege să eliminăm disparitățile, inechitățile, să echilibrăm sistemul de pensii din țara noastră, sunt mulți pensionari care așteaptă această decizie, vom clarifica și legea va fi adoptată. La cifrele anunțate, de 55,6 miliarde de lei, impactul e de 3% din PIB, ceea ce e extraordinar de mult și trebuie să avem sustenabilitate", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, anterior ședinței de Guvern.

Noua lege ar fi urmat să treaca de Guvern astăzi, pentru că Puterea intenţionează să treacă proiectul de Parlament până pe 20 noiembrie.

Renegocierea PNRR în privinţa eliminării pragului de 9,4 % din PIB pentru pensii depinde de adoptarea acestei legi până pe 20 noiembrie", spunea zilele trecute Marcel Ciolacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”