Ministrul Muncii: România a gestionat eficient procesarea cererilor pentru şomaj tehnic şi de efectuare a plăţilor

Ministrul Muncii: România a gestionat eficient procesarea cererilor pentru şomaj tehnic şi de efectuare a plăţilor

România a gestionat eficient procesarea cererilor pentru şomajul tehnic şi efectuarea plăţilor, în comparaţie cu alte ţări membre ale Uniunii Europene, a afirmat, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

"În esenţă, prin comparaţie cu alte ţări membre UE în legătură cu care m-am informat, în contextul unor consultări mai largi pe care le-am avut în ultima perioadă cu omologii mei, cu miniştrii Muncii, constat că România a gestionat eficient procesarea cererilor pentru şomaj tehnic şi de efectuare a plăţilor. Sunt şi disfuncţionalităţi ici şi colo, dar pentru un sistem public cum este sistemul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi pentru ANEPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, n.r), în condiţiile de excepţionalitate a măsurii luate, părerea mea este că ne-am mişcat relativ bine şi că rezultatele s-au văzut în efectuarea efectivă a plăţilor. Suntem în plin proces de pregătire a plăţilor pentru luna mai. La începutul lunii iunie se pot depune pentru luna mai şi toată lumea este pe poziţii, pregătită să efectueze plăţile", a declarat Violeta Alexandru, în cadrul videoconferintei "VorbIMM despre: restartarea şi flexibilizarea forţei de muncă".

Ministrul Muncii a mai spus că au fost făcute o serie de recomandări privind modul cum ar trebui să fie reluată activitatea pentru protejarea sănătăţii salariaţilor şi bineînţeles a angajatorului.

"Intenţia vădită este de a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii, marii angajatori, să îşi reia activitatea. Ne propunem să sprijinim revenirea în mod responsabil în activitate", a menţionat Violeta Alexandru. Aceasta a subliniat că au fost făcute o serie de recomandări privind modul cum ar trebui să fie reluată această activitate pentru protejarea sănătăţii salariaţilor, dar şi a angajatorului.

"Toate aceste discuţii, măsurile şi deciziile luate prin legislaţie primară sau prin legislaţie secundară indică preocuparea Guvernului de a sprijini sectoarele din economie să îşi reaia activitatea. Unele însă, din motive evidente, acele sectoare în care activitatea presupune participarea unui număr mare de persoane vor rămâne pentru încă o perioadă subiect al deciziilor de păstrare a stadiului actual de închidere a activităţii, dar ele vor fi foarte puţine, de aceea o să mă refer la cele active mai mult în intervenţia mea, însă precizez că măsura şomajului tehnic va rămâne în vigoare exclusiv în acele sectoare în care activitatea va rămâne închisă. (...) Acele activităţi care rămân închise că sunt principale, că sunt conexe, că sunt parte a unui lanţ, orice companie care are activitatea închisă ca urmare a deciziilor autorităţilor poate beneficia în continuare de şomaj tehnic pe durata menţinerii deciziei de închidere a activităţii", a mai spus ministrul Muncii.

Aceasta a subliniat că toate acele entităţi care, în baza deciziei autorităţilor nu îşi pot realua activitatea, vor fi susţinute în continuare pe perioada în care această decizie de suspendare, de închidere a activităţii este solicitată de către autorităţi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

5 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”