Ministrul Pădurilor: Patru morți și peste 500 de angajați silvici spitalizați în urma bătăilor primite

Ministrul Pădurilor: Patru morți și peste 500 de angajați silvici spitalizați în urma bătăilor primite

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a afirmat, marți, la Alba Iulia, că peste cinci sute de angajați silvici au fost spitalizați, de-a lungul timpului, în urma bătăilor pe care le-au primit în confruntarea cu "mafiile" din păduri, fiind înregistrate chiar și patru decese.

Doina Pană, care a recunoscut că "nu s-a putut fura atât de mult fără complicitate și din partea silvicilor și a poliției", a subliniat că "există un număr foarte mare de personal silvic de foarte bună calitate, care s-au sacrificat pentru pădurile din România".

Ministrul a afirmat că este un "bilanț îngrozitor" în acest sens.

"Avem peste cinci sute (angajați silvici — n.r.) care au fost spitalizați în urma bătăilor pe care le-au primit în confruntarea cu mafiile dim păduri și avem chiar patru morți", a declarat Doina Pană.

Ministrul a amintit că defrișările masive ilegale au produs de la Revoluție încoace, potrivit Curții de Conturi, pagube economice de cinci miliarde de euro.

Doina Pană a mai spus că "furtul mare s-a produs cu acte, nu fără acte". Ea a explicat că prin folosirea aceluiași aviz de însoțire se făceau mai multe transporturi, pentru că nimeni nu oprea să verifice.

Legat de noul Cod Silvic, ministrul a declarat că s-au lansat foarte multe "petarde".

"Cred că dumneavoastră vă dați seama pe câtă lume deranjezi. Când v-am spus de raportul Curții de Conturi și de cât s-a furat, dumneavoastră vă dați seama de ce sume mari de bani care nu vor mai veni în buzunarele unora vorbim și cât deranjezi. Vă dați seama că toți ăștia au tot interesul să iasă și să spună că nu sunt măsuri bune și atunci s-au lansat tot felul de fumigene", a afirmat Doina Pană.

Întrebată cine anume sunt cei pe care-i deranjează, Pană a afirmat că "nu sunt foarte mulți, dar sunt foarte puternici financiar". Ea a menționat că este vorba de firme și că unii sunt "deranjați de Codul Silvic, prin acele măsuri anti-monopol", iar "alții-s mult mai deranjați de Radarul Pădurilor".

Ministrul a apreciat că până la sfârșitul acestui an Codul Silvic va fi votat.

Noul Cod Silvic, în opinia ministrului, "e ceva ca un fel de Biblie, vine cu principii, vine cu norme pentru o exploatare durabilă și sănătoasă a pădurilor". Pană a mai spus că intrarea în vigoare a acestui Cod este "momentul zero în care se termină cu defrișările ilegale masive din România".

Legat de "Radarul pădurilor", intrat în vigoare din 8 octombrie, Doina Pană a subliniat că trebuia ceva radical care să stopeze tăierile ilegale.

Ministrul a subliniat că Radarul Pădurilor și Codul Silvic sunt două aspecte foarte benefice pentru ce se întâmplă în pădurile din România.

"Radarul este eficient pentru că merge pe principiul să nu mai tai ilegal pentru că nu ai ce face cu lemnul tăiat ilegal. (...) Faptul că există Radarul Pădurilor se datorează în primul rând premierului. (...) Există încă mulți care nu au luat în serios sistemul și, din acest motiv, avem multe transporturi ilegale. (...) Vreau să vin și să întărim legislația încât să se meargă până la confiscarea mijlocului de transport, pentru că atunci și firmele care își închiriază mașini pentru transport vor cere întâi ca să verifice dacă există acte și transportul pe care-l fac e legal și nu vor risca să-și piardă mijlocul de transport", a precizat ministrul Doina Pană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...