Ministrul Petrolului din Venezuela a demisionat după o operaţiune anticorupţie privind deturnări de miliarde de dolari

Ministrul Petrolului din Venezuela a demisionat după o operaţiune anticorupţie privind deturnări de miliarde de dolari

Ministrul venezuelean al Petrolului, Tareck El Aissami, şi-a anunţat luni demisia, după o operaţiune anticorupţie vizând mai mulţi dintre colaboratorii săi apropiaţi, notează AFP, citată de Agerpres.

Tareck El Aissami FOTO EPA-EFE

Tareck El Aissami, figură marcantă a guvernului venezuelean, a explicat pe Twitter motivele demisiei.

„Din cauza anchetelor care s-au deschis asupra unor fapte grave de corupţie în cadrul PDVSA (compania naţională a petrolului), am luat decizia de a-mi prezenta demisia din funcţia de ministru al petrolului, pentru a sprijini, însoţi şi susţine pe deplin acest proces", a scris fostul ministru.

Tareck El Aissami, sub sancţiunile SUA, este unul dintre cei mai puternici lideri ai chavismului la putere în Venezuela. A fost nu doar ministru al Petrolului, ci și vicepreşedinte al ţării, precum şi ministru de Interne şi al Industriei.

Deturnări de fonduri de cel puţin trei miliarde de dolari

Săptămâna trecută, poliţia din Venezuela a anunţat deschiderea unei anchete privind presupuse deturnări de fonduri de cel puţin trei miliarde de dolari.

Cel puţin şase funcţionari au fost arestaţi, dintre care trei, potrivit presei, sunt apropiaţi ai lui El Aissami.

„Am decis să accept demisia pentru a facilita anchetele care trebuie să ducă la stabilirea adevărului, la pedepsirea vinovaţilor", a declarat preşedintele Nicolas Maduro cu ocazia unei reuniuni politice.

Cum au dispărut cele trei miliarde de dolari

Cotidianul Ultimas Noticias, apropiat puterii, notează că cele trei miliarde de dolari au dispărut anul trecut în cursul unor operaţiuni de vânzare a petrolului cu plata în criptomonede, un mijloc de eludare a sancţiunilor americane.

Industria petrolului din Venezuela a fost vizată, în decursul ultimilor cinci ani, de peste 25 de anchete pentru corupţie care s-au soldat cu arestarea a zeci de angajaţi ai PDVSA şi a doi miniştri ai petrolului, Eulogio del Pino şi Nelson Martinez. Acesta din urmă a murit în timp ce era în închisoare.

Un alt ex-ministru al petrolului şi om de încredere al fostului preşedinte Hugo Chavez, Rafael Ramirez, care a fugit în Italia, este acuzat şi el de delapidare de către Venezuela, care solicită (fără succes, deocamdată) extrădarea lui.

„Vom curăţa complet PDVSA de toate aceste mecanisme, de toată această barbarie, de toate aceste persoane care fură banii poporului, cu măsuri draconice de restructurare la cel mai înalt nivel, aşa cum am început deja", a promis Maduro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro