Ministrul propus pentru Dezvoltare: Sunt adeptul regionalizării, dar nu se poate face peste noapte

Ministrul propus pentru Dezvoltare: Sunt adeptul regionalizării, dar nu se poate face peste noapte

Ministrul propus pentru portofoliul de la Dezvoltare, Adrian Veștea, a afirmat la Digi24 că susține regionalizarea care, din punctul lui de vedere, ar reprezenta un pas înainte pentru crearea unui sistem administrativ mult mai eficient. Veștea a adăugat însă că „nu se poate face peste noapte”.

FOTO Arhivă Adevărul

„Ce consider și e vizibil și la nivelul UE e de a comasa anumite județe ca să avem o capacitate administrativă mai bună, să avem posibilitatea de a asigura funcționarea acestor UAT-uri și să gândim proiecte strategice pe termen lung. Nu se poate face peste noapte. Sunt adeptul ei, dar nu se poate face de când sunt ministru până anul viitor. Este aproape imposibil să se facă până în alegeri. Este greu de a face azi o reorganizare administrativ-teritorială”, a spus Adrian Veștea, propus de PNL pentru portofoliul Dezvoltării.

Adrian Veștea a mai susținut că poate fi făcută o strategie, dacă Coaliția își va propune un astfel de obeictiv. â

Fiind întrebat în legătură cu dispariția primarilor din acele comunități, Veștea a susținut, potrivit Digi24 , că „e adevărat că se vor crea multe nemulțumiri”, însă că „este vorba despre o responsabilitate care, la un moment dat, ar trebui să și-o asume România, ca să avem un sistem administrativ mult mai eficient”.

Dezinteres politic pentru reforma administrativ-teritorială

Lista guvernelor care evită abordarea subiectului reorganizării teritoriale a fost completată de Cabinetul Ciucă, care deși cu o majoritate parlamentară solidă, nu vrea nici măcar să înceapă discuțiile pentru o reformă esențială a statului.

Unul dintre cei care au insistat constant pe nevoia unei reorganizări teritoriale este fostul premier liberal Emil Boc . Actualul primar al municipiului Cluj-Napoca a afirmat că România este „oaia neagră” a Europei din această perspectivă. Boc a mai susținut însă că reformă trebuie făcută după anul electoral 2024. De altfel, în perioada în care conducea Guvernul, 2008-2012, Cabinetul Boc a avut o tentativ de reorganizarea administrativ-teritorială, dar s-a oprit în urma unor divergențe cu UDMR.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?