Ministrul rus al apărării: Rusia produce în serie rachete hipersonice Zircon

Ministrul rus al apărării: Rusia produce în serie rachete hipersonice Zircon

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat duminică că Rusia produce deja în serie rachete hipersonice Zircon pentru navele sale de război și continuă și producția rachetelor Kinjal.

Rusia a admis că a folosit rachete hipersonice Kinjal în Ucraina FOTO Arhivă

În cadrul unui interviu acordat duminică, Șoigu a anunțat că rachetele rachetele de croazieră hipersonice Zircon sunt deja în serviciu și sunt produse în serie, relatează Jerusalem Post.

Pe 31 iulie, președintele rus Vladimir Putin anunța că aceste rachete vor fi instalate pe nave de război în câteva luni.

„Fregata Amiral Gorşkov va fi prima care va intra în serviciul de luptă cu aceste arme formidabile la bord”, a precizat el.

„Lucrul cheie aici este capabilitatea marinei ruse (...). Să fie capabilă să răspundă cu viteza fulgerului tuturor celor care hotărăsc să ne încalce suveranitatea şi libertatea”, spunea Putin.

De asemenea, în cadrul aceluiași interviu, Șoigu a dezvăluit că Rusia va continua să producă rachetele hipersonice lansate aerian Kinjal. Rusia lucrează și la o versiune aer-sol a rachetei Zircon.

Ambele tipuri de rachete pot purta focoase nucleare.

Rusia își sporește producția de rachete

În cadrul expoziției recente de armament Ministerul rus al Apărării a anunțat contracte în valoare de jumătate de trilion de ruble pentru rachete antiaeriene S-500 și rachete balistice intercontinentale Sarmat.

Șoigu a ținut să precizeze că aceste contracte sunt dovada faptului că sistemul de producție militaro-industrial al Rusiei „nu este nici pe departe izolat”. Șoigu a făcut aceste comentarii în contextul relatărilor despre dependența tehnicii ruse de tehnologia și piesele din Occident. Sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina au dus la creșterea costurilor componentelor brute necesare industriei armamentului.

Capabile să atingă viteze Mach 10 (12,300 km/h), rachetele Zircon pot fi folosite ca rachete anti-navă dar și contra țintelor terestre. Potrivit Ministerului rus al Apărării racheta a dovedit în urma testelor capacitatea de a lovi ținte la aproape 1.000 km depărtare.

Rachete hipersonice în Ucraina

Rusia a desfășurat rachete hipersonice Kinzhal (Dagger) de trei ori în așa-numita "operațiune militară specială" în Ucraina, a declarat duminică ministrul apărării, Serghei Șoigu, potrivit Reuters.

"Am desfășurat-o de trei ori în timpul operațiunii militare speciale. Și de trei ori a arătat caracteristici excepționale", a declarat Șoigu în interviul difuzat de Rossiya 1, precizând că de fiecare dată au lovit ținte de mare valoare.

Rusia a folosit prima dată rachete Kinjal în Ucraina pe 20 martie, când a lovit un depozit de combustibil situat în apropierea orașului Nikolaev din sudul țării.

Săptămâna trecută, pe fondul tensiunilor cu Lituania, Rusia a staționat trei avioane Mi31 dotate cu rachete hipersonice Kinjal pe aerodromul Cikalovsk, din regiunea Kaliningrad. Citând Ministerul rus al Apărării, Agenţia de presă RIA Novosti scrie că aceste avioane vor fi neîntrerupt de serviciu, 24 de ore din 24.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...