Ministrul Sănătăţii afirmă că pacientul ars prin electrocutare prezenta un colaps progresiv al plămânului

Ministrul Sănătăţii afirmă că pacientul ars prin electrocutare prezenta un colaps progresiv al plămânului

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat marţi că pacientul de 20 de ani care a suferit arsuri pe jumătate din suprafaţa corporală după ce s-a electrocutat şi care a fost transferat în cursul dimineţii de luni la Spitalul AKH din Viena a avut nevoie sâmbătă de o intervenţie chirurgicală, deoarece prezenta un "colaps progresiv al plămânului".

"Este vorba de un tânăr de 20 de ani care a avut o arsură prin arc electric, urmată de o cădere de la aproximativ 5 metri. Deci a fost o arsură severă asociată unui politraumatism. Echipele Ministerului Sănătăţii s-au mobilizat exemplar, era vorba ca acest pacient să fie transferat în Belgia. Din păcate, din cauza politraumatismului existau fracturi costale care au înţepat pleura parietală şi a apărut un colaps progresiv al plămânului, apariţia de aer în cavitatea pleurală. Acest lucru s-a agravat de vineri până sâmbătă, iar în acest context a fost imposibilă deplasarea pe căi aeriene a pacientului, deoarece diferenţa de presiune aeriană duce la colaps total pulmonar şi la decesul pacientului. Sâmbătă a avut loc o mini-intervenţie chirurgicală în care s-au montat un dren şi o valvă care au permis extragerea aerului. O să mă întrebaţi de ce nu se pune de la început: sunt nişte criterii în care se face această intervenţie, în unele cazuri plămânul se relipeşte de cavitatea toracică atunci când pacientul este ventilat şi intubat", a explicat ministrul la o conferinţă de presă.

Costache a spus că pacientul nu a fost transportat în Belgia din cauză că unitatea medicală la care urma să fie dus "nu girează" şi cazuri de politraumă complexă.

"Pacientul trebuia să fie primit în Belgia duminică dimineaţă. Din păcate, secţia din Belgia este o secţie adaptată şi specializată în marii arşi, dar nu girează cazuri de politraumă complexe. Astfel, nu am putut realiza transferul în Belgia şi s-a transferat în Viena", a mai arătat ministrul.

Potrivit acestuia, pacientul avea arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, întrucât în astfel de cazuri arsura progresează.

"Fiind vorba de o arsură de 70%, şi, din experienţa pe care o am în domeniul arşilor, aceste arsuri pot progresa, aţi văzut că a fost 50% în prima zi, după care s-a extins la 70%. Şocul a fost foarte puternic, s-a preferat să mergem pe această variantă de transfer în străinătate pentru a asigura toate şansele tânărului pacient", a afirmat Costache.

El a spus că în România există doar jumătate din necesarul de paturi pentru arşi.

Tânărul de 20 de ani a fost internat vineri dimineaţă la Spitalul Universitar din Bucureşti după ce s-a electrocutat. AGERPRES/(A/AS-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...