Ministrul Sănătăţii recomandă un comportament precaut şi purtarea măştii în spaţiile închise

Ministrul Sănătăţii recomandă un comportament precaut şi purtarea măştii în spaţiile închise

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă populaţiei să poarte în continuare masca de protecţie mai ales în spaţiile închise şi să aibă un comportament precaut, susţinând că recomandările specialiştilor trebuie să primeze faţă de dezbaterile despre constituţionalitatea unei măsuri.

"Eu vă încurajez să purtaţi masca în continuare până când ştiu sigur că situaţia din spitale a ajuns la normalitate şi practic transmiterea comunitară se opreşte în România. Este o recomandare şi cred că recomandările specialiştilor ar trebui să fie mai puternice în argumentaţie decât dezbaterile pe baza unei prevederi legată de o ordonanţă şi constituţionalitatea ei", a declarat ministrul Sănătăţii, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Călăraşi.

Alexandru Rafila a mai spus că discuţiile legate de constituţionalitatea unei ordonanţe nu au legătură cu sănătatea publică, iar comportamentul precaut şi utilizarea măştii mai ales în spaţii închise sunt măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

"Este discuţia aceasta legată de constituţionalitatea unei ordonanţe de urgenţă, constituţionalitatea şi o problemă formală dacă vreţi de procedură nu au legătură cu sănătatea publică. Trebuie toţi să fim conştienţi, să încercăm să limităm transmiterea bolii, să ne protejăm pe noi şi pe cei apropiaţi şi lucrul acesta ne va duce cât mai repede la normalitate", a menţionat ministrul Sănătăţii.

Oficialul guvernamental a refuzat să precizeze un termen legat de relaxarea restricţiilor şi a susţinut necesitatea integrării permanente în sistemul medical a celor care au lucrat în spitale în timpul stării de alertă.

De asemenea, ministrul Rafila şi-a exprimat surpriza faţă de modul în care Compania Naţională de Investiţii (CNI) a reuşit să finalizeze un un pavilion cu peste 200 de paturi în spitalul din Călăraşi, o investiţie în valoare de 20 de milioane de euro.

"CNI demonstrează în Călăraşi că se pot face spitale în România, iar acest lucru trebuie să ne ducă la o mică reflecţie legată de modul în care noi trebuie să abordăm construcţia de spitale. Este bine că avem acest PNRR şi este important să alegem spitalele potrivite care răspund nevoilor reale de servicii de sănătate din judeţele României şi să le putem construi cu costuri cât mai mici, ca să facem cât mai multe", a mai spus ministrul Rafila.

Ministrul Sănătăţii a vizitat vineri Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Pompei Samarian" din municipiul Călăraşi. Unitatea medicală are 571 de paturi pentru spitalizare continuă şi aici sunt trataţi pacienţi care au urgenţe traumatice, chirurgicale şi cardiovasculare din tot judeţul. De asemenea, există şi un sector pentru pacienţii cu COVID-19. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”