Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Ministrul turc al Apărării despre alegerea sistemelor antirachetă din Rusia: Cine o să îmi protejeze spaţiul aerian?

Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiţă, transmite: Ministrul Afacerilor Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat miercuri că ţara sa a ales să cumpere sistemele antirachetă S-400 din Rusia deoarece nu există garanţii totale de apărare a spaţiului aerian al Turciei, în contextul în care Germania şi-a ''retras'' sistemele Patriot.

Oficialul a participat la un panel în cadrul conferinţei NATO Engages, alături de ministrul Afacerilor Externe din Polonia, Jacek Czaputowitz, şi de ministrul Apărării german, Ursula von der Leyen.

Cavusoglu a fost întrebat dacă nu reprezintă un mesaj de apropiere de Rusia faptul că Turcia, membru NATO, a ales să cumpere sisteme antirachetă din această ţară.

"Avem relaţii bune cu Rusia, dar suntem în dezacord cu Rusia pe multe teme", a spus ministrul turc de Externe.

El a precizat că ţara sa are nevoie de garanţii în ceea ce priveşte asigurarea spaţiului aerian şi a vorbit despre faptul că Germania a "retras" sistemele Patriot de pe teritoriul Turciei.

"În prezent, NATO poate acoperi doar 30% din spaţiul nostru aerian. Cine îmi va proteja naţiunea, poporul de rachete venite de la orice altă ţară sau regim? Puteţi face asta? (...) Am încercat să cumpăr din Marea Britanie, din Franţa, dar şi din Statele Unite ale Americii. Trump ne-a promis că poate vinde uşor sisteme Patriot către Turcia, dar, când întrebăm Congresul, nu e chiar aşa. Cine o să îmi protejeze spaţiul aerian? Îmi puteţi oferi garanţii? Germania şi-a retras sistemele Patriot", a afirmat Mevlut Cavusoglu.

Şeful diplomaţiei de la Ankara a punctat că ţara sa este un stat suveran şi poate lua decizii în ceea ce priveşte Apărarea.

"Chiar trebuie să îmi protejez spaţiul aerian. Este nevoia mea urgentă şi am încercat să cumpăr de la multe alte ţări, inclusiv China. Dar am primit cea mai bună ofertă din partea Rusiei. Turcia este o ţară suverană şi poate lua singură decizii", a subliniat el.

La rândul său, ministrul german al Apărării a replicat că nu este vorba despre o retragere, ci de încheierea perioadei de rotaţie.

"Am făcut parte dintr-o schemă pe bază de rotaţie. Germania a fost acolo timp de trei sau patru ani, ceea ce înseamnă mult. Apoi au urmat alţii, olandezii, spaniolii. Face parte din schema de rotaţie. (...) Nu puteţi spune că ne-am retras", a afirmat Ursula von der Leyen.

În schimbul de replici, oficialul turc a dat exemplul unor state aliate care şi-au prelungit prezenţa pe teritoriul ţării sale. "Italienii şi-au prelungit prezenţa, ca nişte adevăraţi aliaţi", i-a spus Cavusoglu ministrului german al Apărării. AGERPRES/(A, AS - editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

2 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă