Minunea se întâmplă?/Președintele ultraliberal Javier Milei anunță primul excedent public al Argentinei din 2008 încoace!

Minunea se întâmplă?/Președintele ultraliberal Javier Milei anunță primul excedent public al Argentinei din 2008 încoace!

În primul trimestru al anului 2024, statul argentinian a înregistrat un excedent de aproximativ 275 de miliarde de pesos (309.000 de dolari la cursul oficial), a declarat Javier Milei la televiziunea națională. „Acesta este primul trimestru cu excedent financiar din 2008 încoace”, a precizat el, referindu-se la primul an de guvernare al rivalei sale politice de stânga, Cristina Kirchner, potrivit boursorama.com .

Aceasta este „o realizare de proporții istorice la scară mondială”, s-a lăudat președintele, care a venit la putere în decembrie.

„Anarho-capitalistul”

„Dacă statul nu cheltuiește mai mult decât colectează și nu recurge la emisiuni (monetare), nu există inflație. Nu este magie”, a adăugat Javier Milei, un economist ultraliberal care se descrie drept „anarho-capitalist”.

Președintele a promis să reducă deficitul bugetar la zero, un obiectiv mai ambițios decât cel impus de Fondul Monetar Internațional (FMI), cu care Argentina are un acord de împrumut de 44 de miliarde de dolari.

În acest scop, el a lansat un program de austeritate draconic, care include paralizarea lucrărilor publice, concedierea funcționarilor publici, închiderea birourilor guvernamentale, reducerea subvențiilor și înghețarea bugetului, în condițiile în care inflația este de 290% pe an și jumătate din populație trăiește în sărăcie.

„Nu vă așteptați ca cheltuielile publice să ofere o soluție”, a avertizat Javier Milei.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro