MIPE: Nu este suficientă ajustarea grilei de salarizare şi a coeficienţilor de ierarhizare, trebuie o reformă profundă care să elimine inechităţile

MIPE: Nu este suficientă ajustarea grilei de salarizare şi a coeficienţilor de ierarhizare, trebuie o reformă profundă care să elimine inechităţile

Modificările legii salarizării unitare trebuie să fie gândite într-o nouă filosofie care să schimbe paradigma actuală care doar clamează aplicarea principiului "la muncă egală, plată egală", consideră secretarul de stat în Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marius Vasiliu.

Acesta a participat joi la consultările organizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării şi elaborarea cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

"În cadrul întâlnirii, Marius Vasiliu a subliniat faptul că modificările legii salarizării unitare trebuie să fie gândite într-o nouă filosofie care să schimbe paradigma actuală care doar clamează aplicarea principiului "la muncă egală, plată egală". Nu este suficientă doar ajustarea grilei de salarizare şi a coeficienţilor de ierarhizare, ci trebuie ca aceste modificări să fie rezultatul unei reforme profunde care într-adevăr să elimine inechităţile din sistemul de salarizare, prin eliminarea egalităţilor nedrepte date de actuala formă care se bazează de fapt pe principiul "funcţii egale, plată egală", nu "la muncă egală, plată egală. Marius Vasiliu a susţinut în acest sens punctul de vedere al MIPE, unul de altfel în acord cu Programul de Guvernare, dar mai ales cu reformele propuse în PNRR, care văd această schimbare a principiilor de salarizare la pachet cu reforma funcţiei publice", se precizează în comunicatul MIPE transmis AGERPRES.

În acest sens, criterii precum complexitatea muncii trebuie evaluate în mod obiectiv fiind necesare corelări între muncă şi nivelul de salarizare din sistemul public. "De asemenea, este nevoie de o evaluare a justeţei cu care coordonarea de proiecte cu fonduri externe nerambursabile în administraţia publică se reflectă în salarizarea întregului personal implicat în desfăşurarea activităţilor, respectiv în îndeplinirea sarcinilor uzuale de serviciu pentru care funcţionarii sunt remuneraţi din fonduri naţionale.

Obiectivul general al reformei sistemului public de salarizare vizează asigurarea unei politici de salarizare echitabile şi sustenabile prin eliminarea discrepanţelor salariale existente în prezent în sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor funcţiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum şi între domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, precum şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei, subliniază documentul citat.

"PNRR este despre reforme reale cu impact în viaţa noastră, a tuturor, acesta fiind un exemplu, până la urmă, de îmbunătăţire a eficienţei administraţiei publice, nu doar de corectare a unor inechităţi în cadrul unei categorii de angajaţi", a adăugat oficialul MIPE. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă

2 Așa o fi? / Sau e doar o nouă intoxicare a Mafiei PSD?

3 Ce dobitoc sinistru! / Cozmin Guşă mai apare cu doar 0,125% la Realitatea Plus! / El minte în continuare că are 49…

4 De citit...

5 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc