Mircea Băsescu rămâne în închisoare; Tribunalul Constanța a admis contestația DNA privind eliberarea condiționată

Mircea Băsescu rămâne în închisoare; Tribunalul Constanța a admis contestația DNA privind eliberarea condiționată

Mircea Băsescu rămâne în închisoare după ce Tribunalul Constanța a admis, miercuri, cererea DNA prin care a fost atacată decizia favorabilă cu care Judecătoria Medgidia a soluționat solicitarea formulată de Mircea Băsescu pentru a beneficia de eliberarea condiționată, după efectuarea unei treimi din pedeapsa de patru ani de închisoare la care fusese condamnat.

În urma ședinței de judecată de marți , care a durat aproximativ 15 minute, judecătoarea Antoaneta Ardeleanu a decis să amâne cu 24 de ore decizia. La audieri, Mircea Băsescu a declarat că în trecut ar fi întreprins fapte pentru care a ajuns în atenția anchetatorilor și a susținut, totodată, că a avut un comportament exemplar pe timpul detenției, în penitenciar luând parte la activități educative. La rândul său, procurorul afirmase că nu sunt suficiente argumente și probe comportamentale care să ofere garanții că Mircea Băsescu și-a corectat atitudinea.

Un complet al Judecătoriei Medgidia s-a pronunțat pe 6 octombrie pentru admiterea cererii de eliberare condiționată formulată de Mircea Băsescu. Acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în favoarea interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit 600.000 de euro mită de la familia acestuia.

La judecarea cererii de eliberare condiționată, magistrații au reținut că Mircea Băsescu, în vârstă de 62 de ani, a dat dovadă de bună purtare în penitenciar și a stat un an în arest preventiv și la domiciliu. De asemenea, el a executat patru luni de închisoare, după pronunțarea hotărârii definitive de condamnare de către Curtea de Apel Constanța.

La rândul său, Marian Căpățână a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influență, fiind menținută decizia luată în primă instanță de Tribunalul Constanța. Instanța a dispus și confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpățână, dar și ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu. Magistrații au respins însă ca nefondată cererea formulată de Florin Anghel de restituire a sumei de 600.000 de euro pe care membrii familiei acestuia susțineau că i-ar fi dat-o drept mită lui Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost trimiți în judecată în iunie 2014 de procurorii DNA, pentru trafic de influență și respectiv complicitate la trafic de influență.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 20 februarie 2011 — 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit sume de bani de la denunțătorul Florin Anghel, prin intermediul inculpatului Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de Sandu Anghel, precum și a altor cereri incidente în cauză, cu scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”