Mircea Dumitru consideră că ancheta penală în urma sesizării făcute de Petre Tobă nu va influența decizia CNATDCU

Mircea Dumitru consideră că ancheta penală în urma sesizării făcute de Petre Tobă nu va influența decizia CNATDCU

Ancheta penală care are loc în urma sesizării făcute de fostul ministru Petre Tobă nu va influența decizia CNATDCU, a declarat miercuri într-o conferință de presă ministrul Educației, Mircea Dumitru.

Întrebat dacă el consideră că există o presiune asupra CNATDCU în urma anchetei și dacă va fi influențată această decizie, ministrul a răspuns: "Nu. Nu. Nu e nicio presiune asupra comisiei și nu văd nicio legătură cauzală între cele două chestiuni. Este o chestiune pur procedurală pentru care Parchetul a declanșat inerent acea anchetă".

Demnitarul a spus că nu sunt vizate persoanele care au elaborat referatul de specialitate în cazul lucrării lui Tobă.

"Nu sunt vizate persoane care au elaborat referatul de specialitate și nicidecum persoanele care acum sunt în Consiliul general al CNATDCU. Iar dacă va influența? Sub nicio formă. Exact ceea ce va considera comisia de specialitate, comisia tehnică înainte, comisia de specialitate și votul final al CNATDCU — acela va fi verdictul final", a susținut reprezentantul MENCS.

El a spus că este dusă "până la capăt" de către CNATDCU toată procedura în acest caz.

"Este încheiată chestiunea. (...) Toată procedura este dusă până la capăt. Domnia sa a făcut o contestație, trece termenul respectiv, acum sigur că s-a declanșat și această... analiza contestației deja se face. Vreau să spun că este declanșată și această procedură inerent de către Parchet. Trebuie să avem în vedere ce a declarat și CCR în legătură cu ce instituție este abilitată să retragă titlul de doctor. Considerăm toate aceste lucruri în momentul în care ajungem la termen cu toate aceste chestiuni, se finalizează și se semnează", a explicat ministrul Educației.

Pe de altă parte, întrebat dacă vrea să mai rămână ministru după alegeri Mircea Dumitru a spus că este "mult mai interesat" de poziția sa de profesor.

Procurorii Parchetului General au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru abuz în serviciu în cazul plângerii penale depuse de fostul ministru de Interne Petre Tobă împotriva Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a confirmat marți Biroul de presă al instituției.

În luna octombrie, Petre Tobă a depus la Parchetul General o plângere penală în care reclama săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în legătură cu modul de constituire a comisiei de experți din cadrul CNATDCU care i-a analizat teza de doctorat. Plângerea era îndreptată atât împotriva membrilor Consiliului General al CNATDCU, care au decis constituirea comisiei tehnice de experți, cât și împotriva membrilor acestei comisii.

Pe 7 octombrie, Comisia specială de experți a constatat că fostul ministru Petre Tobă a plagiat și a solicitat retragerea titlului de doctor. Pe baza raportului întocmit de experți, Consiliul general al CNATDCU a decis, pe 12 octombrie, că Petre Tobă a plagiat în lucrarea de doctorat. Inițial, o altă comisie de specialitate din cadrul CNATDCU a decis că în cazul lucrării de doctorat a lui Tobă nu este vorba de plagiat, însă Consiliul General al CNATDCU a decis înființarea unei alte comisii care să analizeze cazul fostului ministru.

AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”