Mircea Dumitru: Nu am colaborat cu fosta Securitate

Mircea Dumitru: Nu am colaborat cu fosta Securitate

Fostul ministru al Educației Mircea Dumitru a declarat, marți, pentru AGERPRES, că nu a colaborat cu fosta Securitate, precizare făcută după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a publicat o adeverință în care arată că acesta ar fi fost recrutat, dar nu este considerat lucrător sau colaborator al Securității în sensul legii.

"Așa cum am declarat și în toamna anului trecut, spun și acum că nu am colaborat cu fosta Securitate. Alte declarații voi face când revin în țară și după ce discut cu avocații", a afirmat Mircea Dumitru.

Luni, CNSAS a publicat pe site o adeverință în cazul lui Mircea Dumitru, în care se precizează că acest document poate fi contestat la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București de către o persoană interesată în termen de 30 de zile de la publicare.

Conform adeverinței, Mircea Dumitru ar fi fost recrutat de Securitate în scopul încadrării informative a studenților din Facultatea de Filosofie din București și ar fi semnat la data de 23.10.1980 un Angajament, olograf, fiindu-i atribuit numele conspirativ "Negulescu II", dar acesta "a avut aport informativ scăzut" și nu s-a referit la activități sau atitudini "potrivnice regimului totalitar comunist".

"Potrivit art.2 lit.b din OUG 24/2008, calitatea de colaborator al Securității nu poate fi reținută decât în privința persoanelor care au furnizat informații prin care "se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului". Documentele citate în cadrul adeverinței nu fac referiri la activități sau atitudini "potrivnice regimului totalitar comunist". De asemenea, din conținutul documentelor citate, nu rezultă că persoana verificată ar fi vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. În cazul de față se constată neîndeplinirea condițiilor prevăzute de art.2 lit.b din OUG 24/2008 pentru reținerea calității de colaborator al Securității", se menționează în adeverința emisă de CNSAS în cazul lui Mircea Dumitru.

Totodată, CNSAS a constatat că nu există niciun fel de indicii cu privire la calitatea de ofițer de Securitate a acestuia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…