Mircea Lucescu, victima războiului din Ucraina: Cum i s-a schimbat viața din februarie până acum

Mircea Lucescu, victima războiului din Ucraina: Cum i s-a schimbat viața din februarie până acum

Ajuns la al treilea sezon pe banca celor de la Dinamo Kiev, Mircea Lucescu (77 de ani) e în picaj. E o realitate confirmată de rezultate la care, cu siguranță, a contribuit și războiul din Ucraina.

Mircea Lucescu trăiește o experiență traumatizată la 77 de ani. FOTO: EPA-EFE

Instalat pe banca echipei, în iulie 2020, românul a făcut furori, în prima stagiune, deși a fost întâmpinat din prima zi cu ostilitate de suporterii care nu l-au iertat pentru trecutul său la rivala Șahtior Donețk. Titlul, Cupa Ucrainei, Supercupa Ucrainei, plus o calificare în grupele Ligii Campionilor după patru ani de absență de la această fază, au fost marile realizări ale lui Lucescu, în sezonul său de debut, la Dinamo Kiev.

Din păcate, odată cu declanșarea războiului, în februarie 2022, și problemele au început să se înmulțească pentru „Il Luce“. În primul rând, ediția trecută de campionat a rămas neterminată și, în aceste condiții, titlul nu s-a mai acordat. Pe baza clasamentului „înghețat“ după 18 etape, primele două clasate, Șahtior și Dinamo Kiev, despărțite de două puncte, au reprezentat Ucraina în Liga Campionilor. Cu un mare avantaj însă pentru „minerii“ lui Ahmetov, în condițiile în care Dinamo Kiev a trebuit să joace în preliminarii. După ce a trecut de Fenerbahce și de Sturm Graz, trupa pregătită de Lucescu a eșeuat în play-off: 0-2 și 0-3 în „dubla“ cu Benfica. A fost momentul în care „filmul“ s-a rupt pentru Dinamo Kiev!

În premieră, niciun cuvânt despre arbitraj

Neînvinsă până la confruntările cu echipa care s-a clasat pe 3 în Portugalia, în sezonul trecut, Dinamo Kiev a intrat într-o criză profundă, după ratarea grupelor Ligii Campionilor! Bilanțul echipei din acel moment până acum vorbește de la sine: 10 meciuri în toate competițiile, 3 victorii, 7 înfrângeri, golaveraj: 10-15. Cu această serie, Dinamo ocupă ultimul loc în grupa ei din Liga Europa, fără vreun punct după patru runde, și e abia pe 9 din 16 în campionatul intern. Unde tocmai a pierdut și derby-ul cu Șahtior Donețk, scor 1-3.

De obicei, după astfel de înfrângeri, Lucescu se lega de arbitraj. Acum însă, conștient și el că problemele formației sale sunt destul de grave, românul n-a pomenit nimic despre acest lucru. În schimb, a avut discursul unui om resemnat, sătul parcă să se lupte, zi de zi, cu probleme extrafotbalistice create de război.

Şahtior a meritat să câştige, dar în urma greşelilor noastre incredibile. Greşelile duc la goluri, iar golurile duc la victorie pentru echipa adversă. Toate acele greşeli, pentru care adversarul ne-a pedepsit, sunt inacceptabile pentru mine. Încurajez jucătorii, încerc să le ridic moralul. Dar adevărul e că suntem în postura unei echipe care călătoreşte constant, schimbând stadioane, ţări, hoteluri. Aceste lucruri afectează starea echipei, a jucătorilor“, și-a început Lucescu discursul.

Mai departe, el a admis că problemele echipei nu pot fi rezolvate, în viitorul apropiat: „Nimic nu se va schimba. Vor fi aceleaşi deplasări, autobuze, avioane. E greu în astfel de condiţii să menţii concentrarea, moralul echipei. Mai ales după niște meciuri nereuşite. Din păcate, totul s-a schimbat după deplasarea de la Benfica şi apoi eşecurile au continuat. De parcă s-ar fi rupt ceva în jocul nostru“.

Șahtior merge „ceas“ în ciuda războiului

Explicațiile oferite de Mircea Lucescu pentru criza din actuala stagiune sunt incontestabile, într-o mare măsură. Doar că rezultatele rivalei Șahtior arată că, deși joacă în condiții la fel de grele, acest club a reușit să aibă un parcurs bun, în acest sezon. Calificată direct în grupele Ligii Campionilor, gruparea din Donețk a strâns 5 puncte în primele patru etape și, runda precedentă, a ținut Real Madrid în șah, la Varșovia, scor 1-1. Iar în campionat, echipa antrenată de croatul Igor Jovičević (48 de ani) e în coasta liderului Dnipro, cele două formații fiind despărțite de doar 2 puncte. Prin comparație, Dinamo Kiev, abia pe locul 9, e deja la 9 puncte de Dnipro, după șase etape.

16

meciuri oficiale a jucat Dinamo Kiev, în acest sezon: 6 victorii, 1 remiză, 9 înfrângeri. Golaveraj: 15-22.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…