Mircea Rusu se delimitează de ''acţiunea subversivă'' de distribuire a unei publicaţii în incinta TNB: Nu sunt pro Putin!

Mircea Rusu se delimitează de ''acţiunea subversivă'' de distribuire a unei publicaţii în incinta TNB: Nu sunt pro Putin!

Managerul interimar al Teatrului Naţional Bucureşti, Mircea Rusu, afirmă că se delimitează de "acţiunea subversivă" de distribuire neautorizată a unei publicaţii în incinta instituţiei, la un spectacol al actorului Dan Puric, afirmând că nu este 'pro Putin'.

"Mă delimitez hotărât de acţiunea subversivă care s-a petrecut duminică dimineaţă! În loc de o sărbătoare a teatrului, s-a încercat un 'prohod' al lui. Cei care au orchestrat acţiunea au reuşit să destabilizeze un echilibru care se aşezase destul de evident. Au mai câştigat o bătălie, dar 'resbelu' e lung! (...) Am încercat din răsputeri să ţin Teatrul Naţional Bucureşti în afara conflictelor cu atingeri politice. N-a fost cu putinţă. Există un grup reacţionar în interiorul instituţiei, care zgândăre atmosfera interioară. Se aliază lor şi forţe politice sau de media. Influente sau nu, fac un imens rău Teatrului Naţional", declară Rusu, potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Managerul TNB spune că a stat departe de "colţii presei" care se hrăneşte cu conflicte, mai mult sau mai puţin naturale, fapt ce ar fi dus "la un soi de acceptare a unei culpe nemeritate".

"Mă numesc Mircea Rusu. Sunt actor al TNB de peste 32 de ani. N-am făcut parte din niciun partid, din nicio organizaţie sau serviciu politic! N-am simpatii faţă de nicio grupare, de niciun fel! Nu susţin niciun stat sau organizaţie care nu-s de partea intereselor naţiei mele! Nu sunt altceva decât un partizan al României! Tatăl meu m-a crescut într-un spirit anticomunist evident. Bunicul meu patern, notar în Săcele, a fost şef adjunct al PNŢ Braşov! Nu sunt pro Putin! Dimpotrivă! Ştiu foarte bine ce au făcut ruşii de 200 de ani în ţara noastră!", mai spune actorul.

El îşi cere scuze "pentru această furtună mediatică", creată "tendenţios, ţintit" împotriva persoanei sale şi a funcţiei pe care, "vremelnic", o deţine.

"Am dorit ca de "Ziua mondială a teatrului" să avem în Teatrul Naţional Bucureşti o manifestare, un omagiu pentru teatrul care ne călăuzeşte destinele, nouă, artiştilor, tehnicienilor şi tuturor oamenilor de (din) teatru. Astfel, am acceptat propunerea lui Dan Puric, actor de decenii al Teatrului Naţional Bucureşti, să ţină o conferinţă/spectacol. Doar cu tema enunţată mai sus! Subliniez că acest "show cultural" a respectat cu o disciplină indiscutabilă promisiunea. Doar că, pe scaunele Sălii Studio şi pe standurile cu cărţi ale artistului Dan Puric, pe lângă volumele lui, au apărut nişte ziare "Certitudinea". Chiar dacă publicaţia respectivă se vinde prin chioşcuri, nu trebuia să pătrundă în teatru fără acordul nostru! Nu intenţionez să mă absolv de o vină evidentă, dar responsabilitatea unor asemenea decizii revine în exclusivitate organizatorului evenimentului, în cazul acesta "Forward Media & Advertising"", explică Mircea Rusu.

Managerul a adăugat că primeşte mesaje de susţinere de la "adevăratele valori ale teatrului românesc, dar vin din partea unor oameni discreţi, care nu vor să-şi maculeze personalitatea în noroiul mediatic". "Creat artificial, zic eu. Şi asta, tocmai acum când, la Teatrul Naţional, au fost chemate cele mai mari valori ale teatrului românesc! În 2022, montează sau vor monta cei mai mari regizori români contemporani! Vor fi 10 premiere, fapt unic în istoria Teatrului Naţional "I.L.Caragiale", în istoria vreunui teatru din România", arată Mircea Rusu.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a trimis Corpul de control la Teatrul Naţional Bucureşti pentru a stabili circumstanţele în care a avut loc distribuirea neautorizată a unei publicaţii în incinta instituţiei, la un spectacol al actorului Dan Puric .

"În acest moment există, înţeleg, în curs, constituirea unei comisii administrative, se va face o plângere către Poliţie şi tot astăzi va pleca şi Corpul de control al Ministerului Culturii la Teatrul Naţional, să vedem exact ce s-a întâmplat acolo", a declarat Romaşcanu, luni, la Digi 24.

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, a calificat, luni, drept "penibil" anunţul privind declanşarea unei anchete interne la Teatrul Naţional din Bucureşti , deoarece directorul interimar şi un membru din Consiliul director erau în sală atunci când "materiale pro-Rusia şi pro-Putin" erau distribuite celor care asistau la "intervenţia" actorului Dan Puric.

"Este o reacţie halucinantă, incredibilă, neserioasă şi care este contrazisă de dovezi, şi anume fotografii cu domnul Mircea Rusu în sală şi materialul de propagandă distribuit şi citit de către spectatori. (...) O instituţie a statului român a pus la dispoziţie propagandei pro-Putin, pro-Kremlin infrastructura necesară, cu tot ce implică acest lucru", a declarat deputatul USR, la Parlament. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...