Miron Cozma cere audierea foștilor președinți Traian Băsescu și Emil Constantinescu în dosarul "Mineriada"

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a declarat vineri că le-a cerut procurorilor militari audierea foștilor președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu în dosarul "Mineriada".

Miron Cozma a fost audiat vineri, peste cinci ore, la Parchetul General, în dosarul "Mineriada", în care este acuzat de infracțiuni contra umanității.

După audiere, Miron Cozma a afirmat că le-a cerut procurorilor audierea foștilor președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu, în legătură cu implicarea acestora în evenimentele din 13 — 15 iunie 1990.

"Aștept ca Ion Iliescu să plătească pentru toate crimele pe care le-a făcut, în 1989, în 1990, în Piața Universității, în 1991 în Piața Guvernului, împreună cu Petre Roman. Să vă spun o surpriză. Prin intervenția mea, va fi chemat și președintele Emil Constantinescu. S-au acceptat probele mele că, în toată această perioadă, președinți de țară au jurat pe Biblie că vor respecta drepturile fundamentale ale cetățenilor, că vor face o justiție corectă. Emil Constantinescu l-a luat pe Petre Roman și l-a pus președintele Senatului. Păi, în loc să îl ancheteze pentru crime, l-a luat și pus mai mare decât era în 1990. Unele din lucrurile întâmplate pe la Universitate au fost sub directa îndrumare a prorectorului Constantinescu. La fel, încă nu mi s-a confirmat, președintele Traian Băsescu va fi chemat și el, pentru că inginerul Mănucu de la Regionala CFR Craiova a decuplat curentul pe Regionala CFR și minerii nu au mai ajuns pe 13, au ajuns pe 14 în București. Mi s-a spus că, deocamdată, din probele pe care le-am spus eu și pe care le au și dânșii (procurorii — n.r.), va fi citat Emil Constantinescu. Mi-aș dori din suflet ca să fie pedepsiți criminalii. Eu am avut în București trei morți și 11 împușcați", a spus Cozma, la ieșirea din sediul Parchetului General.

În dosarul "Mineriada" sunt cercetați penal, printre alții, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru — fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu — fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

Procurorii militari susțin că, în perioada 11 — 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat "un atac generalizat și sistematic", lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

2 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

3 Furtună la TAROM / Pilotul Emil Dobrovolschi critică schimbarea Mădălinei Mezei de la șefia TAROM și numirile po…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!