Fostul ministru al transporturilor în guvernul Năstase, Miron Mitrea, a înființat anul trecut o societate de consultanță, scrie G4Media. Compania a fost înregistrată după ce g4media.ro a dezvăluit că acesta este unul dintre coordonatorii campaniei Vioricăi Dăncilă pentru Cotroceni. Partenerii lui Mitrea în afacerea de consultanță sunt membrii familiei lui Maricel Păcuraru, afaceristul care controlează fostul post Realitatea, transformat acum în Realitatea Plus.

  • ”Nu am avut contracte și PSD și nu am”, a declarat Mitrea pentru G4Media.ro. Și președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, susține că nu există vreun contract între partid și firma lui Mitrea: ”PSD nu are un astfel de contract”.

Miron Mitrea și Maricel Păcuraru au fost colegi la penitenciarul Poarta Albă, unde amândoi au avut de ispășit cam în aceeași perioadă condamări la închisoare în cauze diferite. Mitrea va debuta duminică seara ca invitat permanent la emisiunea Culisele Puterii de la Realitatea Plus, despre care G4Media.ro a scris în premieră. Emisiunea va fi realizată, după cum se anunță într-un promo, de Gabriel Bălași și Alexandra Păcuraru.

Despre ”o firmă nouă de consultanță politică” a scris recent și sociologul Vasile Dâncu pe blogul său, în replică la un text publicat de Anca Alexandrescu, o colaboratoare apropiată a lui Miron Mitrea. Alexandrescu a susținut că Marcel Ciolacu a amânat Congresul PSD la presiunile grupului de la Cluj, care ar încerca să-l impună pe Vasile Dâncu la șefia Consiliului Național al PSD.

”O firmă nouă de consultanță politică, probabil care se ocupă cu prăbușirea PSD are destul de slabe resurse dacă se luptă cu cineva care nu este în filmul luptei lor pentru putere”, a scris în replică Vasile Dâncu pe blogul său.

Miron Mitrea a intrat oficial în lumea consultanților politici pe data de 27 noiembrie 2019. La acea data, este înregistrată firma Strategy&Consulting PHG SRL care îi are ca acționari pe Miron Tudor Mitrea – cu 50%, pe Cătălin Paul Ionescu Păcuraru – 49% și PHG Business Consulting SRL. Datele au fost obținute cu ajutorul aplicației termene.ro. Miron Mitrea se ocupa de organizarea partidului în perioada Adrian Năstase.

Cătălin Paul Ionescu Păcuraru este fiul Marcel Păcuraru, omul de afaceri originar din Galați care controlează împreună cu Cozmin Gușă postul Realitatea Plus, fostul Realitatea.

La rândul său, PHG Business Consulting SRL este o firmă deținută de o altă companie, Societatea de Investiții și de Garantare PHG SA. Această ultimă companie este deținută de Ioana Marcela Păcuraru – 24.75%, Cătălin Paul Ionescu Păcuraru – 24.75%, Ionuț-Maricel Păcuraru (tot fiul al lui afaceristului Maricel Păcuraru), Ana Maria Alessandra Păcuraru -24.75 % și Fundația ”Prințul Paul de România”.

Firma Strategy&Consulting PHG SRL este deținută cu câte 50% din acțiuni de fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, și de familia lui Maricel Păcurariu, omul de afaceri de la Realitatea Plus.

Sediul firmei de consultanță înființată de Mitrea este în clădirea fostei societăți Petromservice SA, rebotezată apoi PSV Company SA.

Petromservice a fost controlată pe rând de Liviu Luca și Sorin Ovidiu Vîntu, apoi compania a trecut la Maricel Păcuraru, care o controleaz[ prin firma Strategy-Research-Investments srl. De altfel, Maricel Păcuraru și Cătălin Chelu (afacerist decedat în Iordania în 2014 în timp ce era dat în urmărire generală) sunt doi dintre ucenicii în afaceri ai lui Sorin Ovidiu Vîntu.

În luna septembrie, G4media.ro dezvăluia că Miron Mitrea a devenit unul dintre sfătuitorii fostului lider PSD, Viorica Dăncilă, în campania pentru prezidențiale.

Mitrea a declarat pentru G4Media.ro că s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă și i-a dat sfaturi legate de campanie.

”Ne știm de 20 de ani, am o experiență semnificativă și nu pot să refuz când colegii îmi cer sfatul”, a susținut el. Pe de altă parte, surse din PSD au explicat pentru G4Media.ro că implicarea lui Miron Mitrea este mult mai substanțială, el fiind considerat adevăratul șef de campanie al Vioricăi Dăncilă.

Miron Mitrea a fost pus în libertate de Tribunalul Constanța în luna mai 2016. El a fost condamnat definitiv, pe data de 13 februarie 2015, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare, pentru că a primit foloase necuvenite din partea fostului șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Irina Jianu, în perioada 2001-2002, în valoare totală de 927.420 de lei, în schimbul numirii și menținerii acesteia în funcție.

Miron Mitrea a fost ministru al Transporturilor în perioada 2000 – 2004, în guvernul condus de Adrian Năstase.

Asociații lui Miron Mitrea în noua firma de consultanță provin din familia afaceristului Maricel Păcuraru. Patronul Realității Plus a fost condamnat în 2014 de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare cu executare, pentru spălare de bani în Dosarul Poșta. În 2017, a fost eliberat condiționat.

Și Miron Mitrea și Maricel Păcuraru au executat pedeapsa la penitenciarul Poarta Alba, considerat ”penitenciarul VIP-urilor” pe motiv că le-ar fi oferit deținuților de lux condiții privilegiate.